Откриха нови археологически находки в резиденцията на Дракула в Свищов

0
220
находки Свищов
Снимка: Скрийншот репортаж на NOVA

Археолозите се натъкнаха на нови находки в крепостта Калето край река Дунав в Свищов, станала известна като резиденцията на Дракула чаша на болярин от 14-ти век, монета изсечена с лика на цар Иван Шишман, както и други монети.

Проф. Николай Овчаров се впуска в търсене на нови археологически открития, посветени на 625-ата годишнина от смъртта на цар Иван Шишман, предаде „NOVA“.

Трябваше да започнем през май, но коронавирусът ни попречи, въпреки това си направихме разкопките на Перперикон и открихме името на коменданта на крепостта.„, разказа археологът. Комендантът се е казвал Алдимир и е загинал в ожесточена борба с османците.

Овчаров допълни, че до октомври се очаква крепостта да бъде завършена, благодарение на подкрепата на община Свищов и субсидиите от държавата.

Ако миналата година ставаше въпрос за Дракула, който действително е бил на това място през 1462-ра година, сега се връщаме към нещото, което най-много ни касае нас българите. Това са последните мигове на българското царство, преди да ни завладеят турците. Иван Шишман след 1393-та година, когато е превзет Търновград, се оттегля в крепостта Никопол, която е само на 30 километра оттук. Това реално е било неговата последна столица, с още три града, като най-големият от тях е именно Свищов.„, разказа професорът.

През 1461 година крепостта е превзета от граф Влад Цепеш – Дракула. Тя му служи като резиденция за известно време. Битката между него и турците за Свищов е била доста ожесточена. Стените на крепостта са запазени до 7 метра височина.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments