Откриха фестивала „Читалищата-живото наследство на България” в Разград

0
244
Фестивал в Разград
Фестивал в Разград. Снимка: Община Разград

Зам.-кметът на Община Разград Добрин Добрев откри второто издание на фестивала „Читалищата-живото наследство на България”, съобщиха от Общината.

Тази година читалищният празник се провежда на сцена „Ронда” в Градския парк, а част от него е и Регионалният преглед селекция за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица-2022”. Фестивалът се организира от Общината и РЕКИЦ ”Читалища”, а регионалният преглед селекция – със съдействието на Областния управител.

В приветствието си заместник-кметът Добрин Добрев изрази своята признателност към самодейците за волята, с която изпълняват своята мисия да се запази българският бит и култура, да преминава през примата на съвременните реалности и да се предава на идните поколения. Добрев каза:

„Затова в културния календар вече има собствена дата за читалищата, време и място, където можете да покажете своите умения и талант, богатата дейност, която развивате.”

Участниците във фестивала бяха приветствани и от зам.-областния управител Драгомир Златев.

Фестивалът започна с Регионалния преглед селекция за Националния събор на българското народно творчество „Копривщица–2022“, в който са записани 227 участника от 17 състава и 8 индивидуални изпълнители. Няма ограничения за броя на съставите, които ще представят Лудогорието на събора на 5-7 август.

Във фестивалната програма „Читалищата-живото наследство на България“ участват близо 200 изпълнители – 21 състава и 4 индивидуални изпълнители от седемте общини в Разградска област. Те ще представят обработен български фолклор, обработен и автентичен турски фолклор, както и съвременни песни и танци. Участниците са повече от миналата година, целта на събитието е да се превърне в традиционен форум, на който читалищата да демонстрират основни моменти от работата си през годината.

Според предварителната програма тази част от фестивалната програма започна в 13:40 часа и ще продължи до около 17:00 часа.

През целия ден представители на осем читалища обучават желаещи да придобият нови умения в различни занаяти в обособен работилнички близо до сцената на фестивала. В работничките може и да се закупят традиционни артикули и елементи от тях в съвременни предмети за бита.

Край сцената има и няколко щанда с лакомства за децата, на единия има поставен надпис: „Заедно за Марти”. Средствата от вкуснотиите, които са предоставени от бизнесмените Исмаил Алишев и Денис Рафетов, ще бъдат преведени за лечението на 17-годишния Мартин Христов. Пред щанда има и дарителска кутия в подкрепа на момчето.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments