Отбелязване на 146 години от освобождението на България: Богата програма в Бургас

0
321
Бургас отбелязва 3-ти март
Бургас отбелязва 3-ти март. Снимка: Скрийншот от видео във Facebook

На 3 март България се подготвя да отбележи 146 години от освобождението си от османското иго. По този повод Община Бургас организира множество събития и нейните партньори. Празничната програма е предназначена да отдаде почит на историческите събития, които са оставили траен отпечатък върху националната идентичност и културно наследство на страната.

Празненствата започват още на 29 февруари с лекция на проф. д-р Петко Петков от Великотърновски университет, който ще разкаже за важните договори от XIX век, оформили съдбата на България. Лекцията ще се проведе в Конферентната зала „Акад. Константин Петканов“ на Центъра за съвременно изкуство и библиотека–Бургас.

На самия национален празник, 3 март, програмата предлага разнообразие от събития, които започват с авто-мото поход „Българовско шествие 3-ти март“, последван от арт базар на улица „Алеко Константинов“ и ритуал по издигане на националния флаг на Република България. Същият ден паметници и паметни плочи ще станат място на тържествени ритуали по полагане на венци и цветя в знак на уважение към героите, загинали за освобождението на страната.

Основен акцент в програмата е концертът „Рождество на свободата“ на площад „Св. св. Кирил и Методий“, където ще участва Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ от Котел. Вечерта ще завърши с кинопрожекции на филмите „Под игото“ и „Свобода или смърт“, които пресъздават значими моменти от борбата за национално освобождение.

Важна част от празничната програма е и възможността за безплатно посещение на Етнографската, Историческата, Археологическата и Природонаучна експозиция на РИМ – Бургас и БХГ „Петко Задгорски“ между 10:00 и 16:00 часа. Това ще позволи на посетителите да се докоснат до богатото културно и историческо наследство на Бургас и региона.

Празничните събития на 3 март в Бургас не само отдават заслужена почит към историческото минало, но и спомагат за възпитанието на уважение и гордост към българската история и култура сред младите поколения. Община Бургас и нейните партньори призовават всички да се присъединят към празничните събития и заедно да отпразнуват този знаменит ден в историята на България.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments