Отбелязваме деня на Деня на Св. Харалампий – какви са традициите?

0
33
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Днес православна църква отбелязва Деня на Св. Харалампий. Чудотворецът е покровител на пчеларите, защото е лекувал болните с мед.

Светецът бил епископ на голяма общност в Гърция. Преследвали го, измъчвали го и го принуждавали да се откаже от вярата си. Той обаче не само, че не го направил, а привличал и други хора, които да повярват в Бог.

Преданията разказват, че бил в тъмница и имал огромни рани. Благочестиви християни му занесли мед. Намазал се и се излекувал. По този начин помагал и на други.

На този ден се носи от горепосочения продукт в църквата, който се освещава. В един от благоевградските храмове „Въведение Богородично“ се прави единствен за България ритуал. Отдава се почит на светеца като се нареждат стотици буркани с мед и горящи свещи във формата на кръст, предаде „БНТ“.

Из цялата страна жените не трябва да работят. Единствено могат да омесят питка, да вземат мед и да ги занесат в църквата за освещаване. Приема се, че последният е придобил лековити сили. Когато някой се разболее, то му се дава от него през годината.

Имен ден празнуват: Валентина, Валентин, Вальо, Валя, Валерия, Валери и Харалампи.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от