Отбелязваме 6 май нетрадиционно, паради – в никакъв случай

0
185
Военен парад в София
Снимка: Министерство на отбраната

В никакъв случай няма да има парад на 6 май, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинга днес. По думите му ще има форма на отбелязване, но няма да е тази, на която сме свикнали.

„Денят на Храбростта и на българската армия за съжаление тази година няма да може да се проведе във формата, в който се провеждаше предишните години с ясните ефекти да може да покаже българската армия на цялото българско общество какво представлява към дадения момент и според мен определено имаше роля в патриотичното възпитание на всички подрастващи и въобще за самочувствието на нацията.“

За съжаление това нещо не може да се проведе в този формат по съвсем обективни причини, посочи ген. Мутафчийски. По думите му провеждането на парад със събиране на хора, а и самият процес на подготовка изисква повече от месец събиране на хора на едно място, както и извеждането им от различни части на страната, за да се подготвят за парада.

По този въпрос Националният оперативен щаб не е имал абсолютно никакви разногласия с Министерство на отбраната.

„Появиха се идеи курсантите във военните училища, които не са ги напускали от началото на извънредното положение – те са там, продължават учебния си процес с ограничаване на външните контакти, което е синхронизирано с ВМА и моите препоръки в качеството ми на главен лекар на въоръжените сили. Тук Щабът няма отношение по този въпрос.“, сподели той.

„Имаше идея да се съберат блокове от военните училища, които да проведат един строй във Великотърновското военно училище, което по мое мнение не е удачно, защото отново ще се съберат от различни краища на България от различните военни училища. Така че и този вариант отпадна.“

Ще има форма на отбелязване в самите военни училища, които ще си направят военни маршове, разкри генералът и добави, че ще се излъчат по различни програми.

„Има какво да покаже Българската армия по телевизионни предавания за своите успехи, включително и ВМА. И в светлината за преодоляване на кризата и последиците от COVID-19. Нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но няма да има в никакъв случай парад„.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments