Отбелязваме 176 години от рождението на Капитан Петко войвода

0
187
Капитан Петко Войвода
Снимка: Фейсбук

Днес отбелязваме 176 г. от рождението на Капитан Петко войвода. Воеводата и революционер, посвещава целия си живот на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, наричан още защитник на Родопите, заради борбата му за свободата на българите в Османската империя.

В началото на 1866 Петко войвода се среща с Джузепе Гарибалди и отсяда в дома му, където двамата организират прочутата „гарибалдийска дружина“ в състав от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание. След потушаването на въстанието напуска острова без да капитулира пред турците.

Известно време се установява в Атина, откъдето разпространява възвание към сънародниците си за освобождение на целокупното си Отечество. На 12 май 1869 г Капитан Петко войвода събира четата и от Атина тръгва по море към Българския беломорски бряг.

В 1873 г. четата става въстаническа. Нарича се „Първа Българска родопска дружина“, с устав (от 23 април) и печат с надпис „Тракийска Р. Бълг. дружина“ (Тракийска революционна Българска дружина), който е още от 1870 г.

Четата на Капитан Петко Войвода участва в Освободителната война като води множество сражения в Беломорието и Родопите. След Освобождението Ген. Скобелев кани Петко войвода да му гостува и след разпускането на четата войводaтa заминава в Русия. Там е представен на император Александър II. Той го произвежда в чин капитан от руската армия, дава му Орден за храброст „Георгиевски кръст“ за участието му във войната и имение от 160 000 декара в Киевска губерния, което Петко Киряков скоро продава и се връща в България.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments