Отбелязаха 147 години безсмъртие на Тодор Каблешков

0
177
Паметник на Тодор Каблешков
Паметник на Тодор Каблешков. Снимка: СКСО

Преди 147 години на 16 юни 1876 година великият български революционер и автор на Кървавото писмо слага край на живота си, за да избегне зверските мъчения на башибозукът и да сложи началото на своето безсмъртие, съобщиха от Съвместното командване на специалните операции /СКСО/.

На този ден, в родния му град Копривщица, командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и военнослужещи от Специалните сили взеха участие в церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на революционера.

Честване на Тодор Каблешков
Честване на Тодор Каблешков. Снимка: СКСО

Церемонията започна с поднасяне на цветя на гроба на героя от Априлската епопея в двора на старата църква „Свето Успение Богородично“ в град Копривщица, където отец Богомил Читалов отслужи заупокойна молитва. Ритуалът продължи в родната му къща-музей, където на паметника на героя бяха поднесени венци и цветя от присъстващите. „Каблешков е Копривщица и Копривщица е Каблешков“. С тези думи започна словото си генерал-майор Матеев, в което пламенно припомни патриотизма, родолюбието и саможертвата на Тодор Каблешков.

Възпоменателната церемония се проведе под звуците на маршове, изпълнени от ученическия духов оркестър при местното Средно училище „Любен Каравелов“. Присъстваха още кмета на общината Бойка Дюлгярова, директорът на „Дирекция музеи“ в Копривщица Кунка Неделева, граждани и гости на града.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments