От юни: ТЕЛК-ове трябва да има във всяка болница, но има ли лекари?

0
332
ТЕЛК
ТЕЛК. Снимка: Архив

Предвижда се от средата на юни да заработят 88 нови териториални експертни лекарски комисии /ТЕЛК/. Това се случва след измененията, с които държавните и общинските лечебни заведения бяха задължения да разкрият поне по една комисия. В момента действат 80, а след промените ще има двойно повече комисии, посочват от „bTV“.

Във въпросните комисии трябва да се включат началниците на отделенията и клиниките или посочени от тях медици. Във всяка трябва да има най-малко 3 медици, както и резервни членове.

Има болници, които отказват да разкрият ТЕЛК най-вече заради липса на медицински специалисти за тях. Прогнозите са, че с новите комисии ще има по-малко проблеми.

От здравното министерство уточняват, че до края на май предстои експертна комисия да оцени новоразкритите комисии и да определи доколко определените им състави отговарят на изискванията. От ведомството добавят, че малка част от лечебните заведения са отказали да сформират комисии заради недостиг на лекари.

Същевременно управителят на МБАЛ-Чирпан д-р Неделчо Тотев коментира, че проблемът е предимно в общинските болници. По думите му те се задъхват за кадри, а първото, с което са въстанали е било: „Ако и туй ни накараш да правим, смятай, че сме си тръгнали“.

Д-р Тотев споделя, че голяма част от въпросните лекари са пенсионери. Той е чул и друго твърдение – че не са компетентни.

„Казах им че ще има обучение. Обучението щеше да е онлайн, а сега – присъствено. Което значи, че аз трябва да ги откъсна, за сметка на лечебното заведение“, добави той.

От Сдружението на общинските болници ще атакуват промените в съда. Предстои от здравното министерство да измислят как ще процедират с нарушителите без комисии. Към момента не са предвидени санкции.

268 учители и директори са отличени с „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments