От януари вече има такси за услугите на всеки банкомат

0
43
Банкомат
Банкомат. Снимка: Pixabay

От януари тази година вече има такси за услугите на всеки банкомат и освен това цените са повишени, предаде „24 часа“. В България почти не остана банка, при която ползването да бъде безплатно. Няма значение дали става въпрос за теглене на пари или за заплащане на битови сметки. А тези, които и досега са събирали такси, са ги повишили.

Така например една от водещите банки е направила своята тарифа за теглене 0,16% от сумата. Ако устройството е на друга банка, тя става 0,20 на сто, но не по-малко от 1,50 лева. Събират се такси дори за проверка на салдото по банковата сметка като те са увеличени от 0,50 лева на 1 лев. 0,20 лева пък струва внасянето на пари по кредитни и дебитни карти.

Освен това от 1 януари пенсионерите вече няма да теглят пенсиите си безплатно. Те ще бъдат таксувани на същите тарифи като всички останали.

По-скъпи са и всички останали услуги, които банките предлагат. Така например за преиздаване на пинкод вече ще се взимат 5 лева вместо досегашните 3 лева. Вдигнати са таксите и за теглене и внасяне на суми на гише в банката. За теглене до 2000 лева вече не се искат 6 лева, а 0,5% от сумата, но не по-малко от 6 лева.

Таксата за внасяне пък става 1 евро вместо досегашните 0,5 евро. За преводи към друг клиент таксата нараства от 5 лева на 6 лева. Ако нареждането се прави онлайн тя става 1,20 лева при 1 лев досега.

При плащането на битови сметки сумата е нараснала на 3 лева вместо досегашните 2 лева. Ако преводът е в друга банка пък таксата става 5 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments