От ВМРО с демонстрация пред „Бояна“, настояват за среща с Кирил Петков и Димитър Ковачевски

0
69
Демонстрация на Националния младежки комитет на ВМРО
Демонстрация на Националния младежки комитет на ВМРО. Снимка: Христо Иванов, Facebook

От ВМРО се събраха рано тази сутрин пред резиденция „Бояна“. От партията настояват за среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаят с общата ни история и литература.

Вчера от Националния младежки комитет /НМК/ на ВМРО изпратиха писмо до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, в което призовават да бъдат приети в Министерски съвет, за да им подарят книги на исторически български автори.

„Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство“, пишат младежите на ВМРО.

В писмото от НМК на ВМРО подчертават, че винаги са били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между двете Републики. Те приветстват срещата в София и се надяват декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация. Именно затова и настояват за спазване на Договора за добросъседство, почитане на общата история до 1944 г. и най-вече за спазване на правата на хората с българско самосъзнание от другата страна на границата.

„Нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят своята родова памет и да защитават българщината в пределите на Република Северна Македония, макар и подлагани на репресии. Това е процес, който не може да бъде неглижиран и манипулиран, защото той винаги се е основавал на историческите източници, на стотиците архивни документи и книги, които пазят нашето минало“, подчертават още младежите на ВМРО и обръщат внимание на нещо много важно, което всички български политици трябва да превърнат в свой приоритет:

„От Националния младежки комитет на ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната. Именно затова и младежката организация на ВМРО се надява господата Петков, Ковачевски и Пендаровски да уважат поканата им като с това ще докажат, че важността на добросъседските отношения е не само на думи, но и на действия.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments