От ВМРО предлагат модел за финансова децентрализация на общините

0
44
Карлос Контрера
Карлос Контрера. Снимка: ВМРО

Предложения за финансова децентрализация на общините внесоха в Народното събрание общинските съветници Карлос Контрера и адвокат Михаил Петров. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Във връзка с обсъждането на Бюджет 2023 г., както и предстоящата бюджетна процедура за следващата година представителите на ВМРО предлагат да се въведе механизъм за връщане на част от събраните републикански данъци обратно към местната власт. Става дума за налозите върху печалбата от стопанска дейност и върху доходите на физическите лица. Така нареченият корпоративен данък или данък печалба варира около 5-5.4 млрд. лева на година и постъпва в републиканския бюджет. Практически мястото на неговото генериране – седалището на търговеца, мястото на производствената дейност, например не се отчита в момента при последващото преразпределение на бюджета.

Данъкът върху доходите на физическите лица годишно възлиза на около 6 млрд. лева, като с него се облагат тези от трудова и стопанска дейност на гражданите. Също както е и при корпоративния данък при преразпределението му не се отчитат местоработата и местоживеенето, където е генериран. Контрера и Петров смятат тази практика за твърде несправедлива. Според тях централизираното преразпределение на тези приблизително над 11 млрд. лева всяка година задълбочава проблемите по региони, а не ги решава. И обясняват:

„Предлагаме въвеждането за правило за преразпределение на приходите от данъка върху доходите на физическите лица и от корпоративния данък (данък печалба) към общините. Считаме, че на този етап в ЗДФЛ и ЗКПО може да се заложи правилото, че 20 на сто от събраните приходи се връщат по сметка към общините. Всъщност това е въвеждане на принципа „парите следват адреса на работещия“ и „парите следват седалището на търговеца“. Една подобна мярка освен за реалната децентрализация в настоящия момент ще бъде и противокризисна мярка, тъй като ще бъде създаден механизъм за финансово обезпечаване на общините. Една подобна стъпка със сигурност ще засили конкуренцията между общините с цел създаване на повече работни места, както и привличането на частни инвестиции. Предлагаме също така тези средства да могат да се разходват само за капиталови разходи. Аргументът ни е, че това пък ще дисциплинира общините да инвестират в инфраструктура, чието състояние е ключово за привличането на инвестиции и разкриването на работни места.“

„Подобно предложение с подобни аргументи отправихме на 18 февруари 2022 г. в контекста на обсъждания тогава проект за държавен бюджет. Народното събрание в онзи си мандат не намери за необходимо да изрази дори становище по така формулираните предложения, въпреки че различни народни представители от различни парламентарни групи тогава принципно развиваха тезата за финансова децентрализация. Надяваме се, че след година политически кризи и турбуленции народното представителство е помъдряло и би разгледало тези и подобни други предложения, които са само в интерес на обществото и местната власт“, пише в предложението на общинските съветници от ВМРО.

От партията призовават депутатите да предприемат реални мерки за децентрализация на общините, а не само да говорят в предизборните кампании за такава. Крайно време е да се прекъсне тежката зависимост на общините от финансовия министър, който според ВМРО де факто е министър-председател в сянка. Крайно порочен е моделът, според който за всяко нещо – кмет или Общински съвет трябва да се моли, да проси от държавата. Това създава зависимости, както и политическо разпределение на средствата по партиен и субективен признак, заключва от пресцентъра на партията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments