От туристическия бранш излизат на протест, искат спешна среща с министъра

0
36
Министерство на туризма
Снимка: Министерство на туризма

Представители на „Бъдеще за туризма“ искат министърът на туризма да си подаде оставката или в противен случай утре излизат на протест. Те не са доволни от новите условия, по които трябва да получат неусвоените досега 16,5 милиона лева помощ за сектора и твърдят, че новата наредба е абсурдна, а държавата не е гарантирала сумите на клиентите за предплатените туристически пакети.

От „Бъдеще за туризма“ дават за пример казуса с гръцкия туроператор, който съобщи, че няма да работи до 31 юли и ако правителството не чуе исканията им, това може да се случи и в страната ни. Председателят на Управителния съвет на обединението Павлина Илиева коментира пред „БНТ“:

„За съжаление това, което алармирахме преди една година и предвиждахме, започна да се случва, казусът „Музенидис“ е само върха на айсберга. Ако продължи тази ситуация, просто ще се случи в много по-голям мащаб. Без да искаме да всяваме страх, просто искаме да покажем реалността, която е грозна, ако няма действия от страна на държавата.“

Заместник-председателят на Управителния съвет на обединение Димитър Балтов добави, че родните туроператори не са подготвени да посрещнат задаващите се предизвикателства от това, че браншът не е работил година и половина и някои туроператори е възможно да фалират.

„Това ще създаде допълнително напрежение по туроператори, които в момента работят, а още не са се издължили на хората от 2020 година, защото все още не е решен този проблем, както беше решен в другите държави от Европейския съюз“, добави Балтов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments