От ТЕЦ „Бобов дол“ имат инвестиционно намерение за преминаване на газ

0
133
ТЕЦ
ТЕЦ "Бобов дол". Снимка: Искра.бг

От ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ са представили инвестиционно намерение за постепенно преминаване на газ като гориво за централата. Това става ясно от докладна, внесена в Общинския съвет в Бобов дол. Тя е за отреждане на терен за изграждане на нужните съоръжения, пише „БНР“.

Към момента ТЕЦ-ът ползва въглища за гориво, а през изминалите няколко години и биомаса. Пробвал е и използването на отпадъци, но отнесе глоби за това.

По време на заседанието на 14 септември общинските съветници трябва решат дали са съгласни да се изготви подробен устройствен план по изграждането на газова връзка и на газоразпределителна станция за захранване на централата, пише в докладната записка. За тази цел трябва да се учреди терен край Големо село с големина около 3 декара, който е земеделска земя. Предвижда се дружеството да изгради съоръжението за своя сметка.

Припомняме, че преди няколко месеца от ТЕЦ „Бобов дол“ са внесли предложение в Екоинспекцията за присъединяване към националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“. Процедурите едва сега започват. На около километър от централата преминава газопровод, което е предимство.

Според специалисти обаче газифицирането на ТЕЦ „Бобов дол“, който има мощност от 3 блока с 630 мегавата, работи с 2 от тях, ще бъде бавно и скъпо.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments