От Прокуратурата и СДВР със зловещи подробности за намерените тела в Клисура

0
589
Оглед в Клисура
Оглед в Клисура. Снимка: Христо Касабов (ПБ), БТА

„От вчера има привлечено лице като обвиняем за измама. Делото се води под наблюдението и ръководството на Софийска районна прокуратура. Разследването се провежда от СДВР. Сигналът е подаден от гражданин като незабавно са били предприети действия от служителите на МВР в района. Извършен е оглед, по време на който са били установени първоначално в плитък гроб тленни останки на 3 лица, а под тях – тленни останки на още 4 лица.“

Това стана ясно по време на съвместен брифинг между Софийската градска прокуратура /СГП/ и СДВР за мащабната схема за нерегламентирани погребения. Телата са намерени в землището на Клисура, район „Банкя“, заяви говорителят на СГП Десислава Петрова. Уточнено беше, че в местността има гробищен парк, който не е действащ, като останките са били заровени в гориста местност до него. Районът е отцепен и се охранява от полицията.

„Към момента аутопсиите са извършени. Установена е самоличността на едно от тези лица. Разпитани са неговите роднини. До момента това, което установено в началния етап на разследването, е че тези роднини на починалото лице, чиято самоличност е установена и за което няма данни за насилствена смърт. /Всъщност за нито едно от лицата, чийто тленни останки са изровени до момента, няма данни за насилствено причинена смърт./, са заплатили на обвиняемия 1000 лева, за да бъдат кремирани останките. Дори месец по-късно са получили урна, съдържаща прах. Тоест те не са имали информация, че в действително не е било извършено кремиране на тленните останки на техния баща. За момента това е, което е включено във фактическия състав на обвинението.“, добави тя.

Задържаният, който е разпитан в присъствието на упълномощен защитник, не се признава за виновен, посочи Петрова. По думите й той твърди, че е станала грешка. Всички версии ще бъдат проверявани.

„Работи се активно по този случай. Продължават се действията по разследването за установяването на всички обстоятелства, както и за установяване на всички останали лица, чийто тленни останки са открити. Това дело е под ръководство и надзор на Софийската районна прокуратура /СРП/, но случаят е специфичен и няма да е пресилено да кажа, че представлява прецедент. Поради това делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура по предложение на СРП, като СГП е определена да осъществява методическа помощ на колегите от СРП по това дело. Като надзорна прокуратура ще подпомагаме колегите от СРП, всички по-важни действия ще бъдат съгласувани с нас, ще осъществяваме контрол върху законносъобразното приключване на делото.“

Предстои утре да бъде внесено искане 51-годишният да бъде задържан под стража за постоянно. Петрова уточни, че той се е занимавал с погребални услуги и е бил известен с тази си дейност. Има и предходна съдимост в миналото за други престъпления, уточни тя. По информацията, с която разполагат до момента – не става въпрос за служебни погребения. Проверява се всяка възможност.

„След като случаят придоби обществен отзвук се получават сигнали от граждани, че са ползвали услугите на обвиняемия. Заплащали са за услугите на обвиняемия и имат съмнения дали съответно такава е била осъществена.“, разкри още говорителката на СГП.

„В момента се установяват сумите, които са били заплащани. Това, което мога да кажа и да добавя е, че след като е бил подаден сигналът от граждани в участък Банкя, който е към Девето районно, за стърчащи тленни останки на хора, отцепен е районът. При разравянето на стърчащите останки са установени на две условно обособени като гробни места – на едното място два трупа, на другото – още 5 трупа. При изравянето просто излизат.“, добави началникът на отдел „Разследване“ към СДВР комисар Стойно Цветков.

Труповете са на 3 лица от женски пол и на 4 лица от мъжки пол, коментира още комисар Цветков и допълни:

„Към момента експертите казват, че няма данни за насилствена смърт, но не могат да са категорични с оглед напредналия стадий на трупно разложение. Взети са съответните проби за назначаване на токсикологични експертизи. Общото между труповете е, че погребалната агенция и лицето, което е извършило тези дейности, са били ангажирани, за да извършат съответните погребения.“

Самоличността на единия труп е била установена, благодарение на имената и ЕГН-то му. Става въпрос за възрастен мъж, който не е поддържал връзка с двамата си синове. Той е живеел в Банкя под наем, а е починал в болнично заведение.

„Неговите синове са били уведомени. Те са ангажирали въпросната фирма да извърши кремацията като са превели съответните пари. След 1 месец са получили урна, която са положили в земята.“, поясни комисар Цветков и допълни, че пенсионерът е починал януари 2022 г.

Началникът в СДВР потвърди, че има обаждания от хора, ползвали услугите на същата фирма за кремация. По техни твърдения от крематориума в София са казали, че такова лице не е преминало през кремацията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments