От ОЗБГ обсъдиха важни теми с Областния управител на Бургас

0
86
ОЗБГ
ОЗБГ

Представителите на Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ Бисер Русимов и Стефан Петров са посетили областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова. По време на срещата са били обсъдени два важни въпроса – събарянето на две от сградите около летните сараи на Ахмед Доган в парк „Росенец“ и за къщата-музей на Георги Шагунов в морския град. Бисер Русимов коментира пред „Искра.бг“:

Засега няма фирма изпълнител, която да реализира самото събаряне на незаконните постройки в „Росенец“. От ОЗБГ искахме да разберем колко и какви са сроковете, за да може по някакъв начин да съдействаме за изпълняването на самата процедура. От Организацията предложихме, ако е необходимо да намерим фирма, която да извърши събарянето.“

От своя страна проф. Нейкова е казала, че ако бъдат направени промени в Законовата уредба, вместо сградите да бъдат съборени, може да се изземат в полза на държавата и да бъдат ползвани за по-добри цели. По този повод Русимов коментира:

Тези сгради да се използват за деца в неравностойно положение или за настаняване на ученици по време на летни лагери. От ОЗБГ още преди една година обмисляхме този вариант, но просто чисто законово ни възпираше да го предложим на институциите, не сме предполагали даже, че е възможно да се реализира, но след проведения разговор с Областния управител, стана ясно, че това е напълно възможно. За нас това ще е най-добрият вариант за осъществяване.“

По време на срещата от родолюбивата организация са засегнали и казуса с къщата на Георги Шагунов, която се руши пред погледите на бургазлии, а реставрация по сградата не се осъществява и до днес. Композиторът е един от първите български капелмайстори, автор на музиката на марша „Един завет“. Името му се свързва с развитието на българската воинска маршова песен и музикалния живот на Бургас.

Бисер Русимов припомни, че през 2016 година имотът е бил прехвърлен от Министерството на културата към Община Бургас. Целта е била по този начин реставрацията да се осъществи в най-кратки срокове. Представителят на ОЗБГ обясни, че оттогава досега не са предприети никакви стъпки за нейното възстановяване. Той сподели:

Преди няколко седмици част от къщата се срути от само себе си и по този начин ние постепенно ще изгубим един от паметниците на културата. Това ще е голяма загуба за бургазлии. Георги Шагунов е известен със своите маршове, а всяка година общински съветници и кметове се строят под звуците на неговата музика, а къщата му е пред разруха.

От ОЗБГ се надяват в най-скоро време по тези два проблема да се вземат адекватни решения.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments