От ОДМВР-Шумен предупреждават: Увеличават се сигналите за измами за продажби на пелети, дърва за огрев, фургони и отоплителни уреди

0
37
Полиция
Полиция. Снимка: ОДМВР-Шумен

Жители от Шуменско са сигнализирали за измами чрез интернет сайтове и платформи в социални мрежи за продажби на пелети, дърва за огрев, фургони и отоплителни уреди и системи. Полицията работи по няколко случая след приети жалби и работи за установяване на извършителите.

Схемата, независимо от предлаганата стока, е идентична. Предлагат се пелети и дърва за огрев на атрактивни и значително по-ниски от пазарните цени. Обявите са на частни лица. Те са публикувани в платформи за продажби и интернет сайтове. При комуникация след „изгодната оферта“ търговецът настоява да се преведе капаро по сметка, за да е сигурен, че купувачът е сериозен. В един от случаите, за които е подаден сигнал в полицейското управление в Шумен, е преведена половината от стойността на стоката. Това се случило след като „търговецът“ е съобщил, че има проблем при вноса на границата и настоявал да му бъде преведена по банкова сметка определена парична сума.

Освен пелети на много по-ниски от пазарните цени се предлагат дърва за огрев, климатици и други отоплителни уреди, фургони. Комуникацията за привидно „изгодните сделки“ протича през социалните мрежи. „Търговците“ изискват да бъде извършено авансово плащане от страна на заинтересования. След изпращане на превода, очаквана доставка на стоката няма, няма и връзка с търговеца.

От ОДМВР-Шумен напомнят на гражданите да не се доверяват на обяви, публикувани в интернет, в които се предлагат изгодни сделки за отоплителни суровини на силно занижени цени. Отправят и апел към хората, които публикуват стоки за продажби, че също могат да станат жертви на измами. След публикуване на обява в платформа за продажба, и посочен телефон за връзка с продавача се свързва непознат, който проявява интерес към стоката. След комуникация във Viber следва предложение купувачът сам да си организира доставката, като казва, че плащането на стоката ще стане чрез линк, който продавачът трябва да активира. Обяснява и че сумата ще бъде преведена по банкова карта на продавача.

„Купувачите“ настояват „сделката“ да става само и единствено чрез Viber. Станало ясно, че имитират акаунт в платформата за продажби. Генерира се фалшива връзка, т.нар. линк, където продавачите са помолени да посочат данни на картата си и CVV/CVC кода под предлог, че ще платят за търгувания продукт. След проучване станало ясно, че платформата, чрез която се продава стоката няма система, чрез която купувачите могат да плащат продукт онлайн.

ОДМВР-Шумен призовава гражданите да бъдат изключително внимателни, да не предоставят данните си, да не дават номер на картата си и да не следват линкове на връзки, които им се предоставят чрез различни мобилни приложения, за да не станaт жертва на фишинг атака, а престъпниците да получат техните пароли, банкови данни или друга поверителна информаци

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments