От „Ние идваме!“ настояват за оставката на министъра на отбраната Стефан Янев

0
51
Арман Бабикян и Николай Хаджигенов
Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Снимка: „Ние идваме!“

Арман Бабикян и Николай Хаджигенов разпространиха позиция до медиите, в която посочват, че от движение „Ние идваме!“ се обръщат към премиера Кирил Петков и към коалиционните партньори от управляващото мнозинство, с ясно искане за освобождаване от ангажимент на министъра на отбраната Стефан Янев.

„Отчитайки съществения принос в управленския баланс и стабилност, които осигури г-н Янев в качеството си на служебен премиер, си даваме сметка, че в днешния критичен за страната момент той не може и не успява да защити националните ни интереси.“, посочват те.

Във всички документи на НАТО, които сме одобрили като страна, случващото се в Украйна и инвазията на руските войски са определени като война. Използването на дипломатични евфемизми в условия на агресивно нападение, разиграващо се пред очите на целия свят, смятаме за обидно към интелекта на българското общество, изтъкват Бабикян и Хаджигенов. Според тях натрапчивото нежелание да се изпратя военни доставки за отбраняваща се Украйна приемаме като липса на солидарност и отказ от защита на демокрацията в момент, в който „наши православни братя са подложени на смърт и унищожение“.

„Характеризирането на съюзническите войски като войски на чужда държава, които ще бъдат дислоцирани в България при нужда, показва пълно неразбиране както на ангажиментите ни в НАТО, така и на възможностите на българската национална сигурност и отбрана.“

Хаджигенов и Бабикян подчертават, че искането им не бива да се приема като желание за дисбаланс в управляващата коалиция и атака срещу правителството, но според тях заради липсата на реакция държавата ни е незащитена и ще плати цената на санкциите. Убедени сме, че България не може да си позволи подобна рискована политика срещу цената на един министерски пост, добавят от „Ние идваме!“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments