От Национално сдружение на кметове на кметства са направили предложения за промени в редица закони

0
269
Национално сдружение на кметове на кметства в Република България
Национално сдружение на кметове на кметства в Република България. Снимка: Facebook

Очаква се в средата на месец май Национално сдружение на кметове на кметства в Република България /НСККРБ/ да организира кръгла маса, на която да бъдат поканени представители на всички политически сили, Общини, Общински съвети, Прокуратурата, Съда, Президентството и на всички управляващи в България. Целта е всеки да каже каква е визията му за развитието на България. Идеята за събитието идва след среща между обединението и представители на политическите сили, която се е провела вчера в сградата на Народното събрание.

По време на дискусията от НСККРБ са направили предложения за промени и допълнения в редица закони, коментира председателят му и кмет на Калофер Румен Стоянов. Той уточни, че настояват за изменения в Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ и обясни:

„Искаме кмет на Община да търпи санкции в случай на неизпълнение на общински наредби, взети решения, в това число и на държавни решения. Причината – кметовете на много населени места потъпкват решения на Общинския съвет, на законите, често, за да демонстрират надмощие и по този начин обезмислят работата на кметове на кметства. В България не повече от 10% от Общините работят добре и в синхрон. Тези Общини си личат по работата. Още когато влезете в Общината, където е читав кметът, си личи. И обратното – където не се работи, също си личи. Именно заради това държим да има санкции при неизпълнение.“

НСККРБ предлагат всяко населено място да има собствена финансова рамка и кметът на Общината да бъде длъжен да я изпълнява. Според Стоянов трябва да бъдат нанесени промени и в Закона за обществените поръчки /ЗОП/, а именно: „Искаме кметът на населеното място, в което има някакъв проект, без значение голям или малък – без него да не се приема обектът дори той да участва и в определянето на обществената поръчка на изпълнител. Без неговият подпис нищо да не се случва. Няма как големият кмет да налага собственото си мнение и его за сметка на цялото население. Всеки кмет на населено място знае проблемите, съсредоточава силите си там и в същото време, за да се направи напук, че не си от неговата партия или имате някакво неразбирателство, градоначалникът прави точно обратното – възпира неговото действие, или пък, ако има някакви пари, които вече са влезнали в обществена поръчка цялостна примерно за капиталови разходи и т.н. Отива фирмата Х, която вече е придворна на Общината, прави някакъв козметичен ремонт и не дава никаква яснота кое колко пари струва на нас, данъкоплатците. Да не говорим на нас като кметове – да можем да кажем на нашите съграждани кое колко пари струва. Длъжни сме да знаем, защото тези пари са наши, ние ги събираме, даваме ги на Общината, но оттам нататък сякаш нас не трябва да ни интересува как ги разходват.“

Сдружението смята, че корекции трябва да бъдат нанесени и в Закона за горите.

„Част от средствата, които се придобиват от дървесина и въобще от дърводобив, да остават процент директно в населеното място. Ние харчим собствени средства, за да си оправим дупките след големите камиони, превозващи дървения материал. Без една стотинка кметът какво да направи? Дупката не може да я остави, започва с негова техника, с подръчни материали, без една стотинка – да ги поправя. Трябва да има нещо, което да бъде регламентирано и да остава някакъв процент“, смята Стоянов.

От НСККРБ са наблегнали, че при форсмажорни обстоятелства като бедствия, аварии, държавата веднага трябва да поема кормилото с целия си ресурс, екипи и експерти от междуведомствените комисии, както и да се правят проекти. Стоянов даде пример с наводненията в Карловско: „8 месеца не можем да изберем изпълнител и да започнем нищо. А тези 8 месеца съсипаха здравето и съзнанието на хората. Те вече не знаят какво се случва заради липсата на действия, прахоляците и унищожена инфраструктура.“

По време на вчерашната среща фокусът е попаднал и върху Закона за ветеринарномедицинската дейност.

„Като кметове не сме експерти да ръководим всички тези мероприятия като загробване на умрели животни и т.н. Не бягаме от отговорност, напротив – поемаме такава, дори и да осигурим хора, когато се налага, но експертността трябва да си бъде на експертите. Те трябва да дойдат на място, да кажат какво е причинило смъртта на животното, на каква дълбочина трябва да погребе и т.н.“, обясни Стоянов.

Председателят на НСККРБ заключи с това, че като цяло е доволен от представянето на политическите сили вчера и се надява да имат малко по-дълъг живот в парламента, както и в бъдеще очаква тяхната подкрепа. Той добави, че вече започва организацията и на кръглата маса.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments