От НАП са изтекли ПИК-ове и електронни подписи

0
47
Хакери
Снимка: Wikimedia Commons

Персонални идентификационни кодове (ПИК) на граждани, както и квалифицирани електронни подписи са изтекли от НАП при проникването в базата данни на агенцията. От НАП реагирали бързо, като предупредили гражданите и фирмите, а разследващите също не допуснали да бъде злоупотребено с информацията и да има ощетени, заяви председателят на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов пред временната анкетна комисия в парламента в четвъртък.

Според шефа на Специализираната прокуратура Димитър Петров работата по разследването продължавала с „нестихващ устрем“. „Пъзелът се подрежда“, заявиха от държавното обвинение, пише в. „Сега“.

Трима са обвинени за хакерската атака до момента – собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и ИТ специалистът Кристиян Бойков. Според прокуратурата те са целели „всяване на смут в населението“ и „дестабилизация на страната и обществените отношения“. За подобно престъпление по Наказателния кодекс санкцията е от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от