От МЗ твърдят, че храните в детските градини остават по БДС

0
42
Министерство на здравеопазването
Снимка: Искра.бг

От Министерството на здравеопазването увериха, че храните в детските градини отговарят на изискванията. Позицията им е в отговор на разпространената по-рано днес от браншови организации информация за промяна в Наредба 6, с която отпадало изискването децата да консумират само храна, която е по Българския държавен стандарт.

„Критиките на браншовите организации спрямо МЗ заради промени в Наредба 6 за детското хранене са неоснователни.“, заявиха от ведомството.

Оттам уточняват, че наистина подготвят промени в нормативния документ, но тяхната цел е изграждане на навици още в ранна възраст и израстване и развитие на здраво и работоспособно поколение.

Още в началните текстовете на новата проектонаредба се казвало, че в детските заведения се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност, съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, както и че храните се придружават с документи, доказващи тяхната безопасност, съгласно действащото законодателство.

Ясно било формулирано и че храните трябва да са произведени в съответствие с национални стандарти или стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган.

Що се отнася до безопасността на храните в детските градини и училищата, критериите за това са разписани в Наредба 8 на Министерството на земеделието, храните и горите. Именно там е посочено изискването всички продукти, които консумират децата да са БДС, подчертаха от здравното ведомство.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от