От МОН предлагат нови дати на матурите и външното оценяване

0
248
Красимир Вълчев
Снимка: Министерство на образованието и науката

Министърът на образованието и науката обяви нови дати на матурите и външното оценяване. Те ще бъдат предложени, ако парламентът одобри искането на правителството извънредното положение да бъде удължено до 13 май.

Дванадесетокласниците ще поможат изпити най-вероятно на 30 май и 1 юни. След 7-и клас препитването ще бъде между 13-ти и 15-ти юни, а след 4-ти клас – на 29-ти и 30-ти май.

Решението за новите дати на матурите ще бъде взето окончателно следващата седмица.

Министър Вълчев подчерта, че при обучението в електронна среда е нямало създадена единна организация, защото не е било възможно това да се направи за толкова кратко време. Той призна, че в първите дни е имало трудности, защото е имало несъобразяване със задачите от страна на самите ученици.

В момента от МОН организират оценка как се развива дистанционното обучение.
Според министър Вълчев няма да има единно отучване, защото различните училища са на различен етап от преподаване на заложеното в учебниците. Това, което ще се случи след завръщането на децата по класните стаи, е да се вземе материала.

„Като цяло системата положи много усилия, справи се за този малък период.“, категоричен беше министърът.

Във ведомството имали информация, че децата учели повече и интересът им бил повишен.

Що се отнася до външното оценяване министърът подчерта, че няма пречка то да се състои и сега е още по-необходимо при условията на липса на единна организация.

Националните олимпиади няма да се проведат. По принцип резултатите от тях участват в оформянето на баловете, което представлява проблем, но се водели разговори по въпроса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments