От МБАЛ „Лозенец“ и „Проф. Д-р Иван Митев“ подкрепиха здравния министър за замразяване преобразуването на болниците

0
39
Среща между директори на лечебни заведения и министър Асена Сербезова
Среща между директори на лечебни заведения и министър Асена Сербезова. Снимка: Министерство на здравеопазването

Здравният министър проф. Асена Сербезова се срещна с ръководствата на МБАЛ-Лозенец и на специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“. Тема на срещата беше проектът за вливането на едното дружество в другото.

Пред ресорния министър изпълнителният директор на болница „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев настоя лечебното заведение да запази статуса си и да продължи да работи като база за обучение на студентите от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Поехме управлението на болницата в много тежък момент – тя беше в лошо финансово състояние и с просрочени задължения“, изтъкна доц. Горнев и уточни, че болницата е ключова и заради това не трябва да се прибързва в решенията за преобразуването ѝ.

Среща лечебни заведения 1
Снимка: Министерство на здравеопазването

„Срещата е ползотворна, защото се обединихме около това, че учебният и лечебният процес в болница „Лозенец“ трябва да продължат незабавно при гарантиране високо качество както на обучението, така и на медицинската грижа, оказвана на пациентите“, коментира проф. Сербезова.

По време на срещата с директора на специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев“ д-р Благомир Здравков и с проф. Иван Литвиненко стана ясно, че екипът на педиатрията е изготвил проект за подобряване на условията в лечебното заведение, до намирането на окончателно решение относно изграждането на нова детска болница. Д-р Благомир Здравков пое ангажимент следващата седмица да запознае здравния министър с изготвения проект.

„Нашата цел е да съхраним екипа, граден десетилетия назад. Предприемането на действия без направен подробен функционален анализ ще демотивира специалистите. Има риск голяма част от тях да откажат евентуална смяна на работното си място.“

Според здравния министър е нужен задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства.

„Именно затова предпочетох временно да замразя действията по вливането, за да съм сигурна, че ще вземем най-доброто решение за българските деца, за работещите в двете болници и за студентите на Медицинския факултет на СУ“, обобщи тя.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments