От май ще се приемат заявки на инвеститори за АЕЦ „Белене“

0
62
Теменужка Петкова. Снимка: Общомедия
Теменужка Петкова. Снимка: Общомедия

Потенциалните стратегически инвеститори ще могат да подават заявление за участие в процедурата за проекта АЕЦ „Белене“ през май. Тогава тя ще бъде публикувана във вестника на Европейския съюз. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, предаде „БНР“.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор стартира, но официалният срок за подаване на заявление започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на Европейския съюз. Очакваме тя да бъде публикувана в началото на месец май и срокът е 90 дни“, уточни тя.

Ресорният министър участва във форума „Атомекспо“. Той се провежда в руския курорт Сочи. По време на събитието, Петкова ще се срещне с компаниите, които до този момент са проявили интерес към АЕЦ „Белене“ – руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Илектрик“, както и сръбския министър на иновациите Ненад Попович.

„Знаете, че възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“, ние разглеждаме като проект, който ще има регионално значение. Поради тази причина ще проведем среща и с колегата от Сърбия, за да можем да видим каква е възможността евентуално сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия или под друга форма, такава, каквато процедурата за избор на инвеститор, стратегически инвеститор, предполага“, поясни енергийният министър.

Към АЕЦ „Белене“ имат интерес и унгарски компании, каза днес в Сочи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Той отказа да разкрие подробности като се аргументира, че ще се срещне с тях следващата седмица.

В момента в света се строят 55 нови атомни реактори, като 9 от тях са в страни, които досега не са развивали ядрена енергетика, посочи директорът на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг на откриването на „Атомекспо“. Според него атомната енергетика е втората по чистота енергия след тази, която се произвежда от вода.

Ядрената промишленост цели да постигне заложеното в плана Хармония на Световната ядрена асоциация, който предвижда до 2050-та година 25 % от електроенергията в света да е произведен от атомни реактори. Ризинг изчисли, че за да се постигне това, строителството на ядрени централи трябва да се утрои.

От своя страна генералният директор руската държавна корпорация „Росатом“, която е съорганизатор на събитието, Алексей Лихачов посочи, че на днешния форум присъстват представители от 74 държави.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments