От БНС почетоха паметта на Душо Хаджидеков

0
341
От БНС почетоха паметта на Душо Хаджидеков
Снимка: БНС, Instagram

Пловдивски членове на организацията „Български национален съюз“ почетоха паметта на малко известния родолюбец Душо Хаджидеков. В негова чест е издигнат паметник в Пловдив, но малко хора знаят какъв е приносът му.

Душо Хаджидеков е български възрожденец и народен будител. Повлиян е от идеите на Васил Левски. Роден е в Чирпан през 1836 година. Продължава образованието си в Пловдив. По това време градът е арена на боеве между българи и гърци, като последните с помощта на султана превземат църквите. Целта им е да изтрият българското самосъзнание.

Хаджидеков става търговец на дървесина. Основен благодетел е на 4 български училища в града под тепетата.

Освен дарителската си дейност през 1860 година той оглавява група българи, които нахлуват в една от превзетите от гърците църкви „Света Петка“. Успяват да ги прогонят и правят опит да я превърнат в българска. С помощта на султана обаче Вселенската патриаршия успява отново да си възвърне контрола.

През 1869 година Душо Хаджидеков се запознава с Васил Левски и става негов близък сподвижник. Той е съосновател на Тайния революционен комитет в Пловдив.

След смъртта на Левски той се запознава с Георги Бенковски и Тодор Каблешков и взема дейно участие в подготовката на Априлското въстание. Хаджидеков дава сериозни средства за закупуването на оръжия и униформи.

По време на Руско-турската война той сформира въоръжен отряд от българи, който действа в околностите на Чирпан и Стара Загора. Тогава той е арестуван от турците и хвърлен в затвора.

Хаджидеков става част от 123-та българи, които са убити от турците на 4 януари 1878 година, след като изведени окървавени от затвора „Таш Капия“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments