От БАН обявиха: Неофит Рилски е роден в Банско

0
1091
Откриване на паметника
Снимка: Община Разлог

Неофит Рилски е роден в Банско, обявиха учени от БАН, седмица след скандала между общините Разлог и Банско. До него се стигна, след като в разложкото село Баня беше открита паметна плоча, на която пише, че се намира на мястото на родната къща на възрожденеца.

До момента се знаеше, че Неофит Рилски е от Банско. След като беше открита паметната плоча в Баня, бяха разбунени и духовете.

Изграждането на монумента е изцяло финансирано от Община Разлог, а реализацията му е дело на скулптора – Асен Ботев. В началото на изминалата седмица кметът инж. Красимир Герчев заедно с Магда Първанова – кмет на село Баня прерязаха на лентата и откриха мраморния барелеф. По време на откриването бяха представени факти от живота на Неофит Рилски, според които Неофит Рилски е роден в село Баня, а след 8-годишнатата му възраст, оставайки сирак без баща заминава с майка си за град Банско, където тя се задомява втори път за отец поп Петър Бенин.

Реакцията на община Банско беше светкавична – кметът на община Банско Иван Кадев изпрати писма до Министерство на културата и до БАН. Към акад.проф.дмн Юлиан Ревалски, председател на БАН и чл.кор.проф.дин Васил Николов, зам.-председател на БАН, кметът на Банско се обръща с молба да бъде изготвено официално експертно становище от компетентната секция на Института за исторически изследвания, с което най-престижната национална научна институция БАН да се произнесе за родното място на Неофит Рилски и така да се сложи край на посегателствата върху историческата идентичност на Банско.

С нарочно писмо Иван Кадев се обръща и към министъра на културата Боил Банов. В него кметът на Банско изразява дълбоко възмущение от безродното поведение и обида към националната памет.

„Възмутени сме, че Инициативен комитет в с.Баня, община Разлог, съвместно с читалище „Просвета 1908″ с.Баня и със съгласието на кмета на община Разлог, изгради паметна плоча с барелеф пред мястото на мнимата родна къща на Неофит Рилски в същото село. Този факт е сам по себе си абсурден, тъй като без всякакво съмнение е доказано от научните среди, че родното място на видния будител и духовник Неофит Рилски е град Банско“, се казва в писмото на кмета Кадев и той подчертава, че опитите му да се изглади историческата несправедливост, не са срещнали разбиране от страна на кмета на община Разлог Красимир Герчев.

От името на гражданството на Банско, Кадев настоява още пред министъра на културата да бъде разпоредена спешно проверка на законността на паметника и да бъде потърсена отговорност от лицата, разрешили построяването му, а също да бъде премахната паметната плоча, с която се прави опит да се легализира една историческа кражба на памет и чрез нея се легализират неистини. Кметът на Банско настоява още да бъде потърсена административна отговорност от ръководството на читалище „Просвета 1908” с.Баня, което некомпетентно е мотивирало инициативния комитет за поставянето на плочата и така се явява съучастник в престъпление.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments