От Апелативната прокуратура в Бургас разкриха подробности за кражбата на 200 000 лева от украински бежанци

1
79
Георги Чинев и Калоян Калоянов
Георги Чинев и Калоян Калоянов. Снимка: Искра.бг

От Бургаската апелативна прокуратура съобщиха подробности за ареста на двата молдовци. Те са задигнали пари и скъпоценности за приблизително 197 000 лева.

По време на извънреден брифинг прокурор Георги Чинев уточни, че са били откраднати 65000 евро, 10000 лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на стойност 30000 щатски долара и телефон за 1800 долара.

Деянието е било извършено около 11:00 часа на 27 април. Семейство украинци – 32-годишна жена и 48-годишен мъж са били нападнати в жилище в затворен комплекс в Свети Влас, където са били настанени, заедно с 8-месечното им бебе и възрастна жена. По време на нападението бабата и бебето не са били в имота.

Пострадалите не са поискали статут на временна закрила у нас.

Старши комисар Калоян Калоянов добави, че на вратата на потърпевшите се е почукало, като на руски език се е съобщено, че е поддръжката на хотела и искат да влязат в стаята. Те се оттеглили, когато всичко им е било предадено.

Двама извършители са задържани – молдовци на 43 и 52 години. Единият от тях е арестуван във Велико Търново, а другият – в Свети Влас.

Гражданите на Молдова са влезли в страната ни на 2 април. Предстои да бъде гледана мярката им за неотклонение. На арестуваните са били повдигнати и предявени обвинения за извършен в съучастие въоръжен грабеж. Наказанието, предвидено за подобно престъпление, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. От държавното обвинение уточниха, че се очаква информация за съдимостта на извършителите преди да се даде окончателна присъда.

Към момента молдовците са задържани за 72 часа. Предвижда се днес наблюдаващият прокурор да внесе искане за вземане мярка за неотклонение – задържане под стража и за двете лица.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Демократично
Демократично
2 години по-рано

Много е тъжно, когато законът зашитава ПАРИТЕ на богатите (доживотен затвор), а не малкото имущество (до няколко стотин лева кражба не се счита за престъпление) и живота на бедните, единственото, което те притежават (условна присъда)!