От 20 май насам: Над 400 тона плодове и зеленчуци не са допуснати през ГКПП „Капитан Андреево“

0
199
ГКПП "Капитан Андреево"
ГКПП "Капитан Андреево". Снимка: Искра.бг

Над 418 тона плодове и зеленчуци не са били допуснати пред ГКПП „Капитан Андреево“ от 20 май насам. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/. Причината е, че чрез лабораторен анализ в тях са установени наднормени количества остатъчни вещества от пестициди.

Считано от 20 май БАБХ пое всички етапи от извършвания фитосанитарен и здравен контрол върху плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, преминаващи през ГКПП „Капитан Андреево“. Пробите за анализ за наличие на остатъчни вещества от пестициди при официалния контрол се изследват единствено в „Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол“ към Агенцията, подчертаха от институцията. 

Пратките с плодове и зеленчуци, при които са установени несъответствия, не са допуснати на територията на страната и Европейския съюз /ЕС/. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно, съобщиха още от БАБХ. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments