От 1 юли отварят граничния пункт „Илинден-Ексохи“ за туристи

0
70
Стела Иванова Балтова
Снимка: Президентство

От 1 юли граничният пункт „Илинден-Ексохи“ ще бъде отворен за туристи. Това съобщи областният управител на Благоевград Николай Шушков. Освен това се очаква и пунктът между Гърция и Северна Македония „Богородица – Евзони“ също да бъде отворен, предаде „БНТ“.

Всичко това ще облекчи трафикът към южната ни съседка през летния сезон. В момента туристите преминават единствено през „Кулата – Промахон“. През последните седмици това доведе до образуването на километрични опашки от автомобили, които чакат, за да преминат в Гърция.

Шушков уточни, че официалното решение за отваряне на пункта „Илнден-Ексохи“ на гръцкото правителство се очаква да бъде взето днес. След това ще бъде уточнен и режимът на преминаване на туристите. От българска страна екипите имали готовност да работят на 24-часови смени.

Малко по-рано министърът на туризма Стела Балтова също коментира затрудненото преминаване през „Кулата“, като каза, че се водят разговори с гръцката страната и е убедена, че в следващите дни те ще дадат резултат. Според нея най-късно до седмица ще бъдат отворени още гранични пунктове. Тя подчерта, че проблемът по този начин няма да бъде решен, но ще бъде преодолян засега.

Балтова съобщи, че позицията на Гърция е, че забавянето идва от правенето на тестове за коронавирус на границата. Що се отнася до проблема с туроператори тя каза, че все още не е ясно колко точно ще са засегнатите българи, но Министерството на туризма следи внимателно развоя на ситуацията. Самият гръцки министър е уверил, че всички туристи, които са настанени в нашата южната съседка, ще могат да изкарат своята почивка.

По отношение на летния сезон у нас Балтова беше категорична, че качеството трябва да бъде издигнато в култ, но най-важното е гъвкавостта. Според нея хората, които работят в този сектор, са отдадени на това, което вършат. Тя посочи, че и българите, и чужденците, които идват, се приемат по един и същ добър начин.

Балтова разкри, че се очаква и допълнително облекчаване на противоепидемичните мерки за туристите. Така например ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест. Тя изрази надежда това да се случи още днес.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments