Още 264 детски градини и училища в малки и планински общини вече са защитени

0
298
ОУ "Антон Симеонович Макаренко"
ОУ "Антон Симеонович Макаренко". Снимка: Facebook

Oбщо 264 институции ще бъдат добавени към Списъка на защитените детски градини и училища от следващата учебна 2023/24 година.

Сред тях има 106 защитени детски градини и 158 защитени училища. Те се намират предимно в общини с ниска гъстота на населението, гранични, планински и полупланински.

При определянето им се отчита свързаността с пътната мрежа между отделните селища и особеностите на инфраструктурата.

За защитена градина се определя тази, която, ако бъде закрита, най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 14 километра или пет деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват на не по-малко от 20 километра до най-близката друга детска градина или училище.

За защитено училище (от I до VII клас) се определя това, което ако бъде закрито или преобразувано, най-малко десет ученици ще трябва пътуват на не по-малко от 20 километра, за да учат.

За защитено училище (от VIII до X клас) се определя училище, което при закриване или преобразуване, най-малко 15 ученици ще пътуват повече от 30 километра до най-близкото друго държавно или общинско училище, в което се провежда обучение в съответния клас

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments