Оставка в Комисията за финансов надзор

0
194
Комисия за финансов надзор
Снимка: Комисия за финансов надзор, Архив

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова депозира оставката си пред Народното събрание, тъй като от 1 март ще започне работа като представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Това обявиха от Комисията, където е публикуван и кратък отчет от свършеното за две години и половина от общо 6-годишния й мандат. Караиванова посочи, че е свършила цялата работа, за която е поела ангажимент при поемането на поста.

„Една от точките в моята концепция бе да създам условия за изграждане и развиване на професионален и експертен екип на КФН. Мисля, че за времето, в което председателствах комисията, успях да поставя силно начало в тази посока. По-добрата финансова мотивация както на ръководния, така и на експертния състав на КФН беше категорична препоръка на МВФ и Световната банка и беше част от Плана за действие, наблюдаван от Европейската комисия. Както обещах в своята концепция беше променен стила на работа на КФН и беше приложена политика на абсолютна равнопоставеност по отношение на поднадзорните лица. Това, което изисквахме от бизнеса беше едно-единствено нещо – спазване на законите и изпълняване на финансовите изисквания. Така бизнесът, който уважава законите и се държи европейски, се чувстваше стимулиран“, заяви Караиванова.

Запитана защо през последната половин година не е назначен зам.-председател на комисията, който да отговаря за застраховането, след като през лятото поста напусна Ралица Агайн, Караиванова даде да се разбере, че не е имало кандидатура, която да има подкрепа в Народното събрание.

„Това, което осъществих като преобразуване на КФН, беше оценено изключително позитивно както от двата регулатора на европейско ниво – ESMA и EIOPA, които отговарят за застраховане, пенсионно осигуряване и капиталов пазар, а също така и от Европейската комисия“, коментира още Караиванова.

След напускането й комисията ще остане само с трима членове, които по думите на Караиванова могат да вземат решения.

Кариерата на Караиванова започва като експерт в Министерство на финансите, като достига до позицията заместник-министър, която заема в два кабинета. Беше избрана за председател на КФН през 2016 г. Поемайки поста тя представи концепция с ясно разписани ангажименти, които трябваше да изпълни в шестгодишен мандат.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments