Оставиха под „домашен арест“ дрогирания шофьор на катафалка, причинил смъртта на жена в Сапарева баня

0
1340
Съдебна палата в Кюстендил
Съдебна палата в Кюстендил, Снимка: Скрийншот от Google Maps

Шофьорът на катафалката, причинил смъртта на жена в Сапарева баня, е под „домашен арест“, съобщи „Фокус“. Окръжният съд е оставил без уважение искането на Кюстендилската окръжна прокуратура да бъде взета най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“, по отношение на 30-годишния Радостин Г. от Сапарева баня.

Мъжът е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, при управление на моторно превозно средство след употреба на наркотично вещество. Съдът му наложи „Домашен арест“, която следва да се изпълнява по адресната му регистрация в Сапарева баня и му указа, че няма право да променя или напуска адреса си без разрешение на съответния орган.

Изпълнението на мярката ще се контролира от служителите на Районното управление в Дупница, като се допусна контрол чрез средствата за електронно наблюдение, което да се изпълни от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Определението подлежи на незабавно изпълнение. То може да се обжалва и протестира пред по-горна инстанция.

Прокуратурата е привлякла Радостин Г. за това, че около 14:38 часа на 22 юни на улица „Германея“, при управление на фирмен лек автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата. Движейки се назад, той е бил длъжен да се убеди, че зад превозното средство няма никого и няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението. По време на движението си назад, водачът е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а когато е невъзможно, той е длъжен да осигури лице, което да му сигнализира за опасности.

Според обвинението, по непредпазливост, той е причинил смъртта на 64-годишна жена от Банкя, която е пресичала уличното пътно платно като пешеходка, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – амфетамин. Това е било установено с техническо средство.

Кюстендилският окръжен съд, под председателството на съдия Веселина Джонева счете, че събраните по досъдебното производство доказателства към момента, в достатъчна степен сочат, че обвиняемият е вероятният извършител на престъплението, в което е обвинен. Съдът намира, че липсват установени факти, на база на които да се обоснове безспорен извод за съществуваща опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Същевременно с оглед високата степен на обществена опасност на престъплението и наличието на данни, въз основа на които може да се направи обосновано предположение, че мъжът е извършител на деянието, в което е обвинен, съдът намира, че спрямо него трябва да се вземе мярка за неотклонение, като намира за подходяща – „Домашен арест“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments