Остава в сила извънредното положение в Пирот?

0
85
Дерайлирал влак
Дерайлирал влак. Снимка: НКЖИ

Остава в сила извънредното положение в Пирот заради инцидента с товарния влак пълен с амоняк, дерайлираъки в съседна Сърбия. Спряно е все още движението по магистралата към сръбската столица. Като превозните средства, пътуващи към Ниш и Белград, трябва да минават по обходен маршрут през Бела Паланка.

В Пирот, тази сутрин се е събрала Кризисният щаб, който трябва да реши дали ще отмени извънредните мерки. Сръбските власти са поставили мобилни станции, за да измерват замърсяването на въздуха.

Сред шестимата българи, попаднали в непрогледната мъгла, е и семейство с дете. Те оставили автомобила си, дори без да вземат личните си документи, за да избягат от опасната зона.

Работата на терен продължава. През нощта са били поставени две мобилни станции в Пирот. Те са в индустриалната зона на града и в близост до мястото на инцидента. В зависимост от отчетените данни властите ще вземат решение дали да разхлабят мерките в града и кога цистерните да бъдат изтеглени.

Взето е решение амонякът да бъде оставен да изтече от пробитата цистерна, защото се изпуска в малки количества и е безопасно за населението. Заради инцидента българските власти също са поставили мобилна станция в района на Калотина, като на нашата територия не са били отчетени превишения. Съветът на властите е да не се пътува до Пирот и през днешния ден.

До момента са потвърдени две жертви. Властите тепърва ще уточняват дали първата жертва е починала заради сърдечни проблеми или от натравяне. Другият загинал е турски тираджия. Той е излизал от превозното средство и тръгвал да бяга заради гъстия дим, но загубил ориентация и паднал от моста. По-късно тялото му е било намерено в реката.

По последни данни извънредното положение в Сърбия ще остане дотогава, докато не бъде премахната композицията от релсите. По-късно ще стане ясно, как ще ходят децата на училище – онлайн или присъствено. Според кмета на Пирот отговорност за ситуацията има “Сърбия карго” – фирмата занимаваща се с железопътния превоз в държавата.

Измерени са били и показателите на въздуха и водата. Те са били много добри. Властите са категорични – няма причина за паника в града. Гражданите могат да видят резултатите онлайн на електронна страница. 100 единици е граничната стойност за наличие на амоняк във възбуда в момента е 17/18 единици.

Магистралата ще бъде отворена веднага щом спре да изтича амонякът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments