Остава отворен въпросът, ще раздава ли община София земи срещу стоеж на паркинги

0
194
Подземен паркинг
Снимка: PIxabay

Идеята на Столична община да раздава парцели на строителни фирми при условие, че в тях има паркинги, може би няма да се осъществи. Въпреки, че новите паркинги ще трябва да бъдат дадени за ползване на Центъра за градска мобилност, е възможно общината да се откаже от идеята си. Промяната в мнението на общинарите е

дошла от критики, че градът и без това е презастроен и пренаселен и подобно начинание може да влоши ситуацията, информира „СЕГА“.

Мотивите на началника на финансовата комисия в Столичния общински съвет Георги Георгиев са, че има много имоти, отговарящи на изискванията за наличие на паркинг. В предложението се казва още:

„Това решение се обуславя от наличието на достатъчен брой имоти, за които следва да се проучи инвеститорски интерес чрез обявяване на конкурсни процедури и едва в случай, че такъв не се реализира, да се мисли за друга форма на публично-частно партньорство.“

По този начин в програмата на ГЕРБ за строеж на паркинги с частни средства, остава само една възможност – те да се изграждат срещу преотстъпване на право на строеж за срок до 30 г. и разрешение инвеститорът да събира такса и абонамент от клиентите на паркинга. При представяне на проекта кметът на София Йорданка Фандъкова е изразали мнение, че след изтичането на срока, собствеността върху терените ще бъде на общината. Програмата трябваше да бъде гласувана на 23 юли по време на последната сесия на Столичния общински съвет преди лятната ваканция, но беше отложена за септември.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments