Оспорваният план за нелегална имиграция на правителството на Обединеното кралство ще стане закон

0
21
Мигранти от Африка в Средиземно море. Снимка: wikimedia commons
Мигранти от Африка в Средиземно море. Снимка: wikimedia commons

Силно оспорваният план на британския министър-председател Риши Сунак за улесняване на изпращането на търсещите убежище в Руанда ще стане закон, след като правителството отхвърли опитите на горната камара на парламента да внесе промени в законодателството, съобщава „Агенция Ройтерс“.

Законопроектът за нелегалната миграция беше заседнал в битката между Камарата на общините и Камарата на лордовете, неизбираемата горна камара на британския парламент, която многократно внасяше промени в законодателството, за да го смекчи.

В ранните часове на вторник последната от предложените промени беше отхвърлена. Сега законът може да получи кралско одобрение, при което се одобрява официално от краля и се превръща в закон.

Планът за депортиране на лицата, търсещи убежище, беше критикуван от някои опозиционни политици, адвокати и групи за защита на гражданските права като нехуманен, жесток и неефективен.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк заяви във вторник, че приемането на законопроекта поражда „много сериозни правни опасения“ и създава „тревожен прецедент за премахване на задълженията, свързани с предоставянето на убежище“, който други държави могат да последват.

Въпреки това е малко вероятно полетите за депортиране в Руанда да започнат най-рано през следващата година и все още ще зависят от решението на Върховния съд относно тяхната законност по-късно тази година.

Новото законодателство е в основата на обещанието на правителството да спре търсещите убежище да извършват опасното прекосяване от Франция до южното крайбрежие на Англия с малки, често негодни за плаване лодки. Той ще попречи на повечето хора да поискат убежище във Великобритания без разрешение и ще ги депортира или в страната им на произход, или в т.нар. сигурна страна като Руанда.

Сред предложените и в крайна сметка отхвърлени от лордовете поправки беше искането за по-кратки срокове за задържане на непридружени деца, по-голяма защита на жертвите на съвременното робство и шестмесечно забавяне на депортирането на мигранти.

Миналата година Великобритания сключи първоначално споразумение с източноафриканската държава на стойност 140 млн. лири (180 млн. долара), но политиката беше блокирана в съдилищата. Първият планиран полет за депортиране в Руанда беше блокиран преди година с решение на Европейския съд по правата на човека, взето в последния момент.

Приемането на законопроекта съвпадна с пристигането на баржа за настаняване на мигранти край южния бряг на Англия. Правителството защити използването на баржи, настоявайки, че това е по-евтина алтернатива на хотелите.

Миналата година рекордните 45 755 души са пристигнали във Великобритания с малки лодки през Ламанша, главно от Франция. През тази година са пристигнали повече от 12 000 души, което е темп, подобен на този през 2022 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments