Още ограничителни мерки въвеждат в област Сливен

0
445
Областен кризисен щаб в Сливен
Областен кризисен щаб в Сливен. Снимка: Пресцентър

В Област Сливен се въвеждат допълнителни ограничителни мерки. Те ще влязат в сила от 11 октомври и ще продължат до 31 октомври, съобщиха от местната управа. Това е решил днес Областният кризисен щаб.

Причината е нарасналата заболеваемост от коронавирус. В момента тя е 532 на 100 000 души население. Средната за страната е 400 на 100 000 души население. 

Целта на мерките е да се ограничи разпространението на вируса и да се предотврати увеличаващия се натиск върху болничните заведения.

„Безпокойство буди растящата лавинообразно заболеваемост сред ученици и учители“, посочи директорката на РЗИ д-р Петя Балулова.

По данни на здравната инспекция, само през последните дни са диагностицирани близо 60 ученици и 30 учители, под карантина са 31 класове, предимно в Сливен.

От понеделник до края на месеца учениците в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица,
от 5 до 12 клас, ще редуват присъственото с онлайн обучение по график, определен от РУО. Учениците от началния етап на образованието в цялата област продължават присъствено обучение.

Учениците от всички класове в образователните институции в малките населени места, извън областния и общинските центрове, също ще продължат да учат присъствено, тъй като засега сред тях няма болни деца и педагогически персонал. Детските градини в областта продължават работата си при стриктно спазване на мерките.

За същия период се преустановяват масовите мероприятия от обществен и частен характер, битаците и тържищата, посещенията в кина, театри, пенсионерски клубове. Общинските пазари ще работят при еднопосочно движение и дистанция между посетителите. Залите за фитнес и търговските обекти от типа „МОЛ“ ще имат филтър на входа, няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни заболявания.

Преустановяват се спортните събития на открито и закрито с изключение на включените в годишния държавен календар /без публика/. Преустановяват
се свижданията в болници и социални институции, освен при терминално болни, по
преценка на ръководителя.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments