Още едно лице се призна за виновно за участие в щурма на Капитолия

0
50
Вашингтон, Капитолия.
Вашингтон, Капитолия. Снимка: Пиксабей

Мъж от Флорида е едва вторият гражданин на САЩ, който се е признал за виновен за участие в щурма на сградата на Капитолия преди няколко месеца. 38-годишният Пол Ходжкинс влезе в залата на Сената, облечен с фланелка с надпис „Тръмп“ и флаг с надпис „Тръмп 2020“. Мъжът, който по професия е кранист призна, че се е опитал да възпрепятства дейността на Конгреса. Ходжкинс от град Тампа е сред  450-те души, обвинени в участие в бунта. Междувременно Прокуратурата оттегли обвиненията срещу друг подсъдим, предава „BBC“.

Както е известно, група поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия на 6 януари, като действията им наложиха временното прекъсване на процедурата по удостоверяването на президентските правомощия на Джо Байдън, който спечели надпреварата за президентските избори през ноември миналата година. Ходжкинс беше изправен пред пет обвинения, включително за вандалско поведение в сграда на Капитолия, но адвокатите му успяха да издействат само едно обвинение. Възпрепятстването на дейността на Конгреса по встъпването в длъжност на новоизбран президент се наказва с максимална ефективна присъда до 20 години, макар че в последните години най-често  обсъжданата присъда е в срок от 15-21 месеца.

Колкото до Ходжкинс, той се съгласи да заплати обезщетение в размер на 2000 щатски долара, а прокурорът Мона Седки изчисли, че общата стойност на материалните щети, нанесени в резултат на размирните дейности в Капитолия, е около 1,5 милиона долара, предава „Washington Post“. Патрик Ледук, адвокат на Ходжкинс, описва клиента си като „средностатистически работещ човек“, който е прекарал около 15 минути в сградата.

„Няма оправдание за действията му на 6 януари. Ето защо той се изправя пред съда и се признава за виновен. Той признава, че е извършил грешка и няма оправдания за това.“

Признанието на Ходжкинс дойде само ден, след като Обвинението прекрати наказателно дело срещу друг мъж. Това е първият път, когато подобен тип обвинения се оттеглят. Кристофър Кели беше арестуван в Ню Йорк през януари по обвинения, включително възпрепятстване на работата на Конгреса. Въпреки това във вторник съдът взе решение да прекрати делото, а Прокуратурата заяви, че прекратяването на обвинението е в интерес на правосъдието въз основа на фактите, известни до момента. Засега Министерството на правосъдието на САЩ не е предоставило допълнителна информация по случая.

Първият, който се призна за виновен в мащабното разследване, беше Райън Шафер, хевиметъл китарист и ревностен член на дясната група „Oath Keepers“. На 16 април той призна, че е участвал във възпрепятстването на процедурата по встъпване в длъжност на Байдън, както и че е извършил други нарушения на обществен ред. Тогава той съгласи да си сътрудничи с Прокуратурата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments