Още един университет ще обучава медици у нас

0
172
Университет
Снимка: Община в Бургас

Министерският съвет предложи на Народното събрание да се открие медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, съобщиха от Общината. Той се създава след предложение на ръководството на висшето училище, въз основа на положително оценен от Националната агенция за оценяване и акредитация проект.

Според проекта в новото основно звено ще се обучават студенти по специалността от регулираните професии „Медицина“. Обучението ще се осъществява в съответствие с изискванията на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалностите „Медицина“ и „Дентална медицина“, за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“. Университетът разполага с необходимата материално-техническа база за качествен образователен и научноизследователски процес. Учебният процес ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри.

„В Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина“, гласи проектът за решение.

„Това е регионална кауза, която инициирахме преди повече от 8 години. Тя бе подкрепена от всички партии. Много хора, които са свързани с медицината и висшето образование, участваха в дългогодишната борба да изведем нещата до щастлив край. Вярвам, че депутатите ще вземат единственото правилно решение, за да може в Бургас да започнем реалната подготовка за първия прием на студенти в новия ни Медицински факултет“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Досега държавният университет „Проф. Асен Златаров“ в Бургас имаше само факултет по здравни грижи. Там успешно се обучават студенти в бакалавърска степен по специалностите помощник-фармацевт, рехабилитация, акушерки и медицински сестри. Амбицията е Бургаски регион, който през лятото увеличава няколко пъти населението си, най-после да има медицински факултет, в който да се обучават бъдещите лекари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments