Осъдиха лидерката на опозицията в Никарагуа Кристиана Чаморо

0
16
Правосъдие
Правосъдие. Снимка: Pixabay

Лидерката на опозицията в Никарагуа Кристиана Чаморо е осъдена на 8 години затвор, след като е била призната за виновна по обвинение в пране на пари. Чаморо твърди, че обвиненията са политически мотивирани и целят да ѝ попречат да участва в изборите през ноември, на които президентът Даниел Ортега спечели пети пореден мандат. Тя е един от седемте кандидати за президент, задържани преди вота. Очаква се 68-годишнaта Чаморо засега да остане под домашен арест.

Мнозина поддръжници на опозицията бяха убедени, че Чаморо е най-голямата им надежда да победят Ортега на изборите. Тя произхожда от едно от най-влиятелните семейства в Никарагуа. Баща ѝ е бил редактор на вестник „La Prensa“, който се противопоставя на автократичната фамилия Сомоса, управлявала Никарагуа в продължение на десетилетия. Той е убит през 1978 г. Майка ѝ, Виолета Чаморо, печели изборите през 1990 г., което я превръща в първата жена президент в Латинска Америка.

Малко след като Кристиана Чаморо обяви, че ще се кандидатира за президент, Прокуратурата я обвини в злоупотреба с власт и идеологическа лъжа по време на управлението на медийната фондация, която тя ръководеше активно до началото на 2021 г.

По време на съдебния процес, който се проведе при закрити врата, опозиционната лидерка остана твърда в позицията си. Според опозиционния новинарски сайт „100% Noticias“ тя е заявила, че „искат да опетнят името ѝ, но няма да успеят„. Братът на Чаморо, Педро Хоакин, двама бивши служители на фондацията, както и нейният шофьорът, също получиха присъди между 7 и 13 години затвор. Коментирайки присъдите им, Чаморо се обърна към съдията и заяви, че са били обвинени несправедливо петима почтени души.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments