Осъдиха инспектори от ОДБХ-Бургас

0
424
Съдебна палата
Снимка: Искра.бг

Окръжният съд в Бургас наложи присъди от по 18 месеца „лишаване от свобода“ за служители в отдел „Контрол на храните“ при Областна дирекция по безопасност на храните, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. Осъдените са мъж и жена, които са съответно инспектор и главен инспектор в отдела. Присъдата им е отложена за тригодишен изпитателен срок.

Както Ви информирахме през април инспекторите са обвинени за това, че в периода 29.08.17 – 05.09.17 в качеството си на длъжностни лица са поискали подкуп на стойност 500 лева от управител и едноличен собственик на търговско дружество, стопанисващо ресторант в Несебър. Срещу сумата те щели да не изпълнят служебния си дълг и нямало да съставят акт за административни нарушения на първата дата. Също така инспекторите щели да пропуснат проверяването на кухнята на ресторанта, с цел констатиране и на други нарушения по Закона за храните.

На 5 септември 2017 година лицата приели от управителя желаната сума, тъй като не изпълнили каквото е нужно по закон.

Осъдените Петър А. и Мая К. трябва да заплатят и глоби на стойност 1500 лева. Те нямат право да се занимават с дейност или професия с държавни контролни функции в тригодишен срок.

Присъдата на Окръжен Съд може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Бургас.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments