Осъдиха 41-годишен мъж за опит за убийство в Търговищко

0
2002
Затворник
Затворник. Снимка: Pixabay

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура–Търговище е било наложено ефективно наказание на 41-годишният И.И. от село Горско Абланово, опитал да убие свой съселянин при условията на опасен рецидив. Той е бил осъден на 18 години „лишаване от свобода“ при строг режим.

Мъжът се е възползвал от правото си да поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с цел получаване на наказание, намалено с една трета, и признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Така състав на Окръжен съд-Търговище, след като редуцира наказанието с оглед на съкратената процедура, определи подсъдимият да търпи наказание в размер на 12 години „лишаване от свобода“. Уважен е бил и граждански иск в размер на 70 000 лева, които И.И. ще трябва да заплати на пострадалия.

Престъплението било извършено на 28 октомври 2022 година. Подсъдимият се е намирал в кафе-аперитив в село Горско Абланово, след като преди това помагал на свой приятел да вари ракия. Той бил във видимо нетрезво състояние и в лошо настроение, търсел конфронтация и насочил агресията си към други посетители в заведението. Въпреки че, те не отговаряли на заядливия му тон и обидите, мъжът не спирал и дори ставал още по-агресивен.

След 20:00 часа подсъдимият останал в присъствието на съдържателя на заведението, съпругата му и още един мъж – пострадалият. Между него и И.И. възникнала разпра, провокирана от кутия с цигари. Ситуацията бързо ескалирала и се стигнало до лек удар от страна на пострадалия в областта на главата на обвиняемия, избивайки цигарата от устата му. Последвала реакция на 41-годишния мъж, който извадил нож и бързо нанесъл четири удара в тялото на своя опонент. Един от ударите порязал дясната мишница на мъжа, а два проникнали в коремната му кухина, причинявайки на мъжа временна опасност за живота.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд–Варна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments