Осъден за наркотици се оплака от условията в затвора в Ловеч

0
286
Затвор в Ловеч
Затвор в Ловеч. Снимка: Скрийншот от Google Maps

От нечовешки условия в затвора в Ловеч се оплака осъденият за притежание на дрога Петър. По думите му той и съкилийниците му са изложени на студ, мизерия и набези от дървеници. Присъдата му е за три години лишаване от свобода, тъй като престъплението е извършено в условията на рецидив.

Петър разказва, че дели килия с още шест затворници, пет, от които са осъдени за убийство. Той се оплаква както от неприемливите условия, така и от лошо отношение от страна на надзирателите.

„Натискат те, за да стоиш на едно място и да работиш. В дърводелната работят десетина души, които получават между 30 и 50 лева месечно. Аз работех на портала, в една барака, която се води КПП. Няма печка и се налага да работиш на -15 градуса. След една седмица отказах да работя. Искаха да ме преместят в Трети отряд, където са доживотниците и тези с големите присъди“, разказва пред „NOVA“ мъжът.

Според него повечето затворници са изправени пред дилемата да си запазят здравето или да излязат по-рано от затвора.

„Целият съм нахапан от дървеници. Има и хлебарки, но те не хапят. Само влизат в ушите и после не могат да излязат от там. Няма смисъл от оплаквания, директорът на затвора манипулира хората“, твърди затворникът.

Той се притеснява, че ще има неприятности заради изявите си пред медиите. По думите му, съществува практика „неудобните“ да се слагат в килии с конфликтни затворници, които търсят провокация. Ако и това не помогне, ги местели в болница с психично болните обитатели.

„Все едно си в лудницата, не прилича по нищо на затвор. Агресията не се лекува с психолог или беседи, а с медикаменти, които превръщат здравите хора в умствено увредени. Те са в друг свят, текат им лигите“, разказва Петър.

По думите му къпането става със студена вода, а боят и изнасилванията са често срещани явления зад решетките на затвора.

От Министерство на правосъдието обясняват в писмена позиция, че в последните години различни помещения са ремонтирани и периодично се пръска против насекоми и вредители. От министерството подчертават, че работят по подобряването на условията и се очаква тази година лишените от свобода да се сдобият с нови възглавници, матраци и олекотени завивки.

Според адвокат Людмил Рангелов липсва последователна политика за подобряване на условията в затворите у нас.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments