Ортопеди в „Пирогов“: 80% от малките пациенти имат плоскостъпие

0
62
Лекар преглежда дете
Преглед на дете. Снимка: Pixabay

„80% от малките пациенти в отделението по детска ортопедия и травматология в Пирогов са с плоскостъпие и други ходилни проблеми. Често родителите не забелязвали проблема при малки деца, а впоследствие той създава сериозни проблеми.“

Това коментира ортопед-травматологът в Отделение по детска ортопедия и травматология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ д-р Златин Пенев за „24 часа“ във връзка с най-често срещаните проблеми в детска възраст и за необходимостта от провеждане на профилактични прегледи с цел предотвратяване на по-сериозни проблеми в бъдеще. Той препоръчва след 3-4-годишна възраст да се правят профилактични прегледи на крайниците, както и на гръбначния стълб.

„Пирогов“ поднови Националната си програма „Детско здраве“. Целта й да бъдат установени детските заболявания навреме. Лекари от болницата преглеждат безплатно деца в страната.

„Във всеки град преглеждаме по 30-40 деца на ден само за ортопедични заболявания.“, разказва д-р Пенев и добавя, че много от заболяванията са били открити случайно, защото и родителите им не са ги забелязали.

Родителите често неглижират и сколиозата на гръбначния стълб при 13-14-годишните. В училище имат неправилен стоеж, раниците също влияят, тъй като са много тежки, каза д-р Пенев. Ако имаме болка при вървене, това възпрепятства качеството на живот, а за децата оказва влияние върху игрите им и спорта, категоричен е ортопедът.

„Идеята на кампанията е да бъде изнесена и в населените места, където има нужда от лекари. Лекари ще отидат там, където има нужда от нас.“, заяви началникът на Клиника по детска хирургия проф. д-р Христо Шивачев пред „БНТ“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments