Орбан се намира на кръстопът: Членството в ЕС или анти-ЛГБТ закон

0
43
Премиер Виктор Орбан
Премиер Виктор Орбан. Снимка: Orbán Viktor, Facebook

Унгария „няма място“ в Европейския съюз, след като прие спорен нов законопроект, забраняващ разпространението на ЛГБТИ съдържание в училищата. Това заяви холандският премиер Марк Рюте, съобщава “CNN”. Изказването идва, след като по-рано този месец унгарският парламент прие закон, който забранява всички образователни материали и програми за деца, за които се смята, че насърчават хомосексуалността, смяната на пола и концепцията за сексуалност, отклоняваща се от тази, определена за дадено лице при раждането му.

Този ход предизвика интензивна критика от групи за правата на човека и опозиционни партии. В деня, в който предложението беше прието, тълпи се събраха в Будапеща пред парламента в знак на протест срещу законопроекта. Законодателството е една от поредицата от разделящи политики, подкрепяни от унгарския лидер Виктор Орбан, твърд националист, който преди това се противопоставяше на хората от ЛГБТИ общността и имигрантите. Преди да присъства на срещата на върха на ЕС в Брюксел заедно с Орбан, Рюте заяви пред журналисти:

“За мен Унгария вече няма място в Европейския съюз.”

Той добави:

“Но, за съжаление, в системата, която имаме, не мога да го направя сам, но има още 26 други държави-членки, които казват: трябва да напуснете. Това трябва да стане стъпка по стъпка и, междувременно да се надяваме, че те ще се адаптират.”

Когато пристигна за срещата на върха, Орбан решително защити новото законодателство. Той каза:

“Не става въпрос за хомосексуалисти, а за деца и родители.”

Той продължи:

“Аз съм борец за правата. Аз съм борец за свобода в комунистическия режим.”

“Хомосексуалността беше наказана и аз се борих за тяхната свобода и техните права. Така че защитавам правата на хомосексуалните момчета, но този закон не е за това. Той е за правото на децата и родителите.”

Във вторник 14 от 27 държави от ЕС изразиха своята „дълбока загриженост“ поради закона в съвместна декларация, инициирана от Белгия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също денонсира законопроекта. По време на пресконференция в Брюксел в сряда Фон дер Лайен заяви, че законопроектът „очевидно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация“. Тя беше категорична:

“Това противоречи на всички ценности, основните ценности на Европейския съюз, а това е човешкото достойнство, това е равенство и основните човешки права.”

Фон дер Лайен заяви, че е възложила на еврокомисарите да пишат на унгарските власти, в които изразяват загрижеността на ЕС относно законопроекта, преди той да влезе в сила.

Унгария е приемала подобно законодателство и преди. През декември 2020 г. парламентът на страната гласува за предефиниране на понятието „семейство“ в конституцията на страната – ход, който на практика забранява на двойките от един и същи пол да осиновяват деца. Това също беше посрещнато с възклицание от групи за правата на човека. Запитан в четвъртък дали ще оттегли последния законопроект, Орбан отговори:

“Законът вече е обявен, публикуван е и е готов.”

Орбан също твърди, че европейските политици, които се противопоставят на закона, не са го чели. Той заяви:

“Винаги по-добре първо да четете, а след това да критикувате по-късно.”

Той добави:

“Не съм против хомосексуалността. Законът е напът да реши по какъв начин родителите биха искали да обучават децата си по сексуален път, с това право, принадлежащи изключително на родителите.”

Запитан дали иска да говори за това по време на срещата на върха, той отговори: “Това не е на дневен ред.” Той каза още:

“На разположение съм на всеки, който е уважил Унгария по начин, който да наложи обстоятелствата за нов закон.”

Орбан е изправен пред избори догодина. Неговата партия „Фидес“ популяризира християнско-консервативната програма.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments