Оранжев код за силен вятър е обявен за Русенско

0
40
Вятър
Вятър. Снимка: Pixabay

Днес в Русе, както и в населените места от общината, е обявен оранжев код за опасно време. Предупреждението е свързано със силния, бурен до ураганен, вятър, който на моменти достигна над 40 м/с или около 150 км/ч. От НИМХ съобщават, че причината за това е повишен баричен градиент в южната периферия на много обширен атлантически циколон над Прибалтика. От Института прогнозират поровите на вятъра да отслабнат късно тази вечер или около полунощ, като през утрешния ден се очаква скоростта на вятъра да не надвишава 5-10 м/с.

Общината препоръчва на жителите на Русе и населените места от общината да не остават на открито за дълго време заради опасност от падащи предмети от околните сгради, както и да обезопасят домовете и имотите си, като затворят всички врати и прозорци, да преместят леки предмети и имущество на закрито, както и да премахнат неукрепени предмети от первазите на прозорците си. Собствениците на моторни превозни средства се съветват да паркират колите си далеч от дървета, строежи и други опасни места. Граждани, които са на път, е добре да спрат автомобилите си на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

Към 16:00 часа са получени сигнали за паднали клони и дървета по улици на територията на града, както и паднали ламарини от жилищни сгради. Нанесени са и леки поражения на няколко паркирани автомобила от паднали предмети и клони. Към момента няма данни за пострадали хора, както и за прекъснато електрозахранване в населените места на територията на община Русе.

Всички институции са в готовност и реагират активно на влошеното време, като на терен работят екипи на ОП “Паркстрой” и Доброволното формирование към Община Русе, както и служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments