„Операта–музикална живопис“ през погледа на италиански художници във Варна

0
31
Изложба
Изложба. Снимка: Община Варна

На сцена Ротонда в Театрално-музикален продуцентски център–Варна на 12 юни от 17:00 часа ще бъде открита изложбата „Операта–музикална живопис“. Събитието ще бъде открито от консулския кореспондент на Италия във Варна, Антонио Таркуинио. Веднага след откриването в 19:00 часа на Основна сцена ще се състои концертното изпълнение на драматичната кантата „Кармина Бурана“ от Карл Орф – съвместен проект на Държавна опера Варна и Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2024.

Експозицията е посветена на обявяването от ЮНЕСКО на италианското оперно изкуство за световно нематериално културно наследство. Това събитие е част от дългосрочен културен проект между Италия и България, подкрепен от най-висшите държавни институции на двете страни. В рамките на проекта се търсят пресечни точки между различните изкуства, фокусирайки се върху оперния спектакъл, както отбеляза д-р Димитър Стойнов, културен консултант в италианското консулско представителство във Варна.

Колекцията „Операта–музикална живопис“ е селектирана от Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим и включва произведения на италиански художници като Алесандро Фиески, Андреа Феличе, Джорджо Де Канино, Джузепе Калоначи, Лаура Д’Андреа Пиетрантони и Лука Елена. Особено внимание привлича творбата на знаменития режисьор и художник Франко Дзефирели, чиято 100-годишнина от рождението беше отбелязана с постановка на „Аида“ през 2023.

На откриването ще бъде изложен медалът „Пучини“ – официална награда на Центъра за изкуства „Антиноо“ в Рим за популяризиране на творчеството на Пучини, по повод 100-годишнината от смъртта му. Първият медал „Пучини“ беше удостоен на Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, за нейните заслуги в специалната селекция на XV издание на Опера в Летния театър 2024.

В рамките на българо-италианската културна програма за тази година предстоят събития в „Дворецът“ в Балчик на 21 юли, Националния музей „Борис Христов“ в София на 3 октомври и Българския културен център „Борис Христов“ в Рим на 22 октомври.

По време на откриващата Оперна гала на 15 юни и в премиерния Триптих с едноактните опери „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“ ще звучи Пучиниева музика. През юли и август ще бъдат представени „Бохеми“ и „Мадам Бътерфлай“. Публиката ще има възможността да се срещне със световни звезди като Соня Йончева, Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска и Доната Д‘Анунцио Ломбарди.

България, Япония и Египет попадат в класация на Обединеното кралство за 7 най-евтини туристически дестинации за 2024 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments