Опасни жеги: В Русе, Шумен и Силистра температурите ще стигнат близо 40 градуса

0
128
Жега, лято
Жега. Снимка: Искра.бг

Жълт код за опасно високи температури е обявен от Националния институт по метеорология и хидрология за територията на цялата страна днес.

Очаква се най-горещо да бъде в Североизточна България, където температурите ще достигнат до 39-40 градуса. Това важи най-много за областите Русе, Шумен и Силистра. На отделни места там се очакват и летни бури, придружени с гръмотевици. 

В останалата част на страната времето също ще бъде опасно горещо със стойности между 34 и 37 градуса. Поради тази причина в редица български градове днес ще раздават безплатна бутилирана вода на минувачите. Препоръчва се хората да вървят по сянката, да носят шапка и широки светли дрехи, както и да не забравят да пият много течности. За възрастните хора и тези с хронични здравословни проблеми е най-добре да не излизат навън, особено в обедните часове, когато слънцето е най-силно. 

Малко по-хладно ще бъде край морския бряг, където максималните температури ще достигнат около 32 градуса. Времето днес ще е перфектно за плажуващите, но те също трябва да бъдат внимателни, да използват слънцезащитен крем и да прекарват повече време на сянка под чадъра

Жълт код за опасно високи температури вече е обявен и за утре. Остава висока и степента за опасност от пожари.

Важно за шофьорите: Въвеждат нови изисквания за технически прегледи и плащане на глоби

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments