Опасен парапет в София отнесе остра критика: Призовава се кмета Терзиев да действа

0
229
Опасен парапет в София
Опасен парапет в София. Снимка: Арх. Борислав Игнатов, Фейсбук

Безопасността на градската инфраструктура в българската столица получи критичен коментар от архитект Борислав Игнатов в социалните мрежи относно парапет разположен по бул. „Черни връх“. По думите му този парапет представлява значителен риск за безопасността, особено за най-уязвимите участници в градската среда – децата.

Според Игнатов парапетът, монтиран на едва 50 см над земята, не само че позволява на малки деца лесно да се промушат отдолу, но и прави трудно за родителите да реагират навреме в потенциално опасна ситуация. Материалите, използвани за изграждането му, са описани като „евтини тънки профилчета“, които могат да станат на остриета при удар от кола, представлявайки още по-голям риск за пешеходците.

Коментарът на Игнатов не се спира само до описанието на проблема. Той отправя критика към начина, по който са изразходвани средствата за този проект, сочейки го като пример за корупционни практики, при които се цели „усвояване“ на пари с минимални разходи, без да се отчита безопасността и благополучието на гражданите. Парапетът, носещ герба на Столична община, става символ на пренебрегването на основни стандарти и липсата на здрав разум в градоустройството.

Архитект Игнатов не се задоволява само с критика, но и призовава кмета на София Васил Терзиев към спешни действия за подобряване на безопасността в града. След изтичането на 100-дневния период на доверие, обществеността очаква реални промени, които да гарантират, че градската среда е безопасна и съобразена със стандартите.

Казусът с парапета по бул. „Черни връх“ в София подчертава необходимостта от прозрачност и отговорност в управлението на градската инфраструктура. Отговорните лица трябва да вземат под внимание не само естетическите и финансови аспекти на проектите, но и тяхното въздействие върху безопасността и благополучието на гражданите. Призивът за действие е ясен – настоящите и бъдещи проекти трябва да бъдат реализирани с мисъл за хората и тяхната безопасност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments