ООН разкрива важни констатации от доклад на МКИК относно климатичните промени

0
10
Климатични промени
Климатични промени. Снимка: Pixabay

Най-подробният в света доклад, посветен на климатичните промени, ще бъде публикуван по-късно днес. В него се посочва суровата реалност по отношение на състоянието на планетата в момента. Изследването е изготвено от Междуправителствения комитет по изменение на климата /МКИК/ – група на ООН, която е анализирала повече от 14 000 научни статии, предава „BBC“.

Настоящият доклад е най-актуалната оценка за това как глобалното затопляне ще промени света през следващите десетилетия. Учените предупреждават, че новините вероятно ще бъдат лоши, но с лъч оптимизъм. Експертите в областта на околната среда на свой ред заявиха, че това е „силен сигнал за събуждане“, отправен към отделните правителства, що се касае до намаляване на вредните им емисии.

Последният път, когато Междуправителственият комитет по изменение на климата разгледа обстойно фактите за глобалното затопляне, беше през 2013 г., като учените смятат, че са научили много нови неща оттогава насам. Както е известно, през последните години светът е повлиян негативно от рекордно високи температури, мащабни горски пожари и опустошителни наводнения. Някои документи, проучени от авторите на доклада, показват, че голяма част от промените, които хората причиняват по невнимание на климата, няма да бъдат приключат в продължение на стотици или може би хиляди години напред.

Констатациите на МКИК, които ще бъдат оповестени по-късно по време на пресконференция, ще бъдат обсъдени и по време на важна среща на високо равнище, организирана от Обединеното кралство през ноември. Срещата на върха, COP26, която се ръководи от ООН, ще бъде повратен момент за климатичните промени, които спешно трябва са бъдат овладени. Лидери от 196 държави ще се срещнат, за да се опитат да постигнат единодушие относно бъдещите мерки. По повод на това Алок Шарма, британският министър, който ръководи срещата на върха, заяви през уикенда, че на света не му остава почти никакво време, за да избегне катастрофа, а последиците от изменението на климата вече са факт.

Проф. Пиърс Форстър, експерт по изменението на климата от Университета в Лийдс, заяви, че докладът дава информация за крайностите в климатичен план, които виждаме днес. Той е категоричен, че нивото на  вредните емисии ще се влоши още оттук нататък: „Докладът ще донесе много лоши новини за това къде се намираме и къде отиваме в момента, но там има и лъч оптимизъм, който според мен наистина е добра основа за преговорите, посветени на климатичните промени.“

Една от причините за оптимизма, който проф. Форстър споменава, е, че все още има шанс глобалното затопляне да се задържи под температура, достигаща 1,5° C. Експертите твърдят, че негативните последици от климатичните промени са много по-сериозни, когато увеличението е по-голямо от 1.5° C. Досега глобалните температури са се повишили до 1.2° C над нивата, регистрирани преди мащабното развитие на индустрията в световен план. Парижкото споразумение за климата от 2015 г. постави всеобщата цел да повишаването на средната глобална температура да се запази по-малко от 2° C и да не се надвишава температурата 1,5° C.

Ричард Блек, друг в областта на енергетиката и климата, заяви: „Публикуван точно преди срещата COP26, този доклад е явен сигнал за събуждане, отправен към всички онези правителства, които все още не са представили реалистични планове за намаляване на вредните си емисии през следващото десетилетие. Данните сочат, че изборът, който правим сега, има значителни ефекти върху нашето бъдеще – от една страна, това е довело до крайно негативни климатични последици и непремерени рискове, а от друга – до бъдеще, в което изменението на климата е ограничено в управляеми граници.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments