ООН призова за международна помощ – три държави са обречени на глад

0
194
Знаме на ООН
Знаме на ООН. Снимка: Pixabay

Организацията на обединените нации /ООН/ призова за международна помощ за борба с огромни рояци от пустинни скакалци, преминаващи през Източна Африка, съобщава „ВВС“. Те могат да обрекат на глад три държави от района. Става въпрос за Етиопия, Кения и Сомалия.

Говорител на организацията на ООН за храните и селското стопанство (FAO) призова за помощ за „предотвратяване на всякакви заплахи за продоволствената сигурност, поминъка, недохранването“. Трите държави се борят с „безпрецедентни“ и „опустошителни“ рояци на насекомите, които поглъщат храната по пътя си, допълват оттам.

Опасенията са, че числеността на скакалците може да се увеличи 500 пъти до месец юни.

От 25 години в Етиопия и Сомалия не са се сблъсквали с бедствие от такъв мащаб, докато в Кения периодът е 70 години. Ако рояците продължават да растат и да се разпространяват, на риск са изложени още Южен Судан и Уганда.

https://twitter.com/i/status/1220639063499313152

„Скоростта на разпространение на вредителите и размерът им са толкова далеч над нормата, че възможностите на местните и националните власти са стигнали до краен предел“, казаха от FAO.

Единственият останал вариант беше „въздушен контрол“ – пръскане на инсектициди от самолети.

Рояците са се разпространили от Йемен през Червено море.

През следващите месеци проблемът може да се задълбочи, защото скакалците се размножават още в Индия, Иран и Пакистан. Вредителите могат да изминат до 150 километра за ден. Всяко възрастно насекомо на ден може да изяде храна, равняваща се на собственото му тегло.

Рояк с размерите на Париж би могъл да изяде същото количество храна, колкото половината от населението на Франция за един ден, се казва в информационна брошура на FAO.

През ноември ООН предупреди за нападението на скакалците в Етиопия. Някои земеделски производители в района на Амхара загубиха 100% от реколтата си.

Миналия месец рояк скакалци принуди пътнически самолет да прекрати курса си в Етиопия. Насекомите се разбиха в двигателите, предното стъкло и носа и го принудиха да кацне в Адис Абеба.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments