ООН предупреждава: Засилването на ислямистките бунтове в Мозамбик води до хуманитарна криза

0
187
Мозамбик
Мозамбик. Снимка: The United Nations, Facebook, Архив

Повече от половин милион души са избягали от домовете си заради ислямистки бунт в северен Мозамбик, а насилието и хуманитарната криза ще се влошат без международна помощ, заявиха представители на ООН в сряда, цитирани от “Агенция Ройтерс”. Валентин Тапсоба, регионален директор на агенцията на ООН за бежанците, заяви:

“Ако скоро не се направи нищо, няма да имаме само 535 000 разселени лица. Няма да имаме само 2000 души, убити от конфликта, но десетки хиляди.”

Разселените хора са в тежко положение, с пренаселеност, недохранване и липса на най-важното, включително храна и вода, съобщиха служителите в онлайн брифинг. Въстаниците организираха първата си атака в провинция Кабо Делгадо – където петролни гиганти като Total участват в големи газови проекти – през 2017 г. и две години по-късно обещаха да бъдат верни на Ислямска държава. Оттогава конфликтът ескалира, а атаките нарастват по мащаб и честота, а бойците редовно превземат и задържат цели градове. Мозамбик е предимно християнин, но има мюсюлманско малцинство, живеещо предимно на север.

Несигурността остави агенциите за помощ да не могат да получат достъп до огромна част от крайбрежната провинция. В началото на 2020 г. около 18 000 души са били изселени заради конфликта, обясни Лола Кастро, регионален директор на Световната програма за храните (WFP). През втората половина на годината нарастването на броя на хората, бягащи от насилието, доведе до повече от половин милион.

Сега някои домакинства в столицата на провинцията Пемба са домакини на много други семейства. Едно от тях е приютило вече 66 души, които спят в една стая и споделят една тоалетна, каза Тапсоба. Кастро подчерта:

“Ситуацията в Кабо Делгадо е ужасяваща.”

Брифингът последва посещение в Пемба от служители на ООН. Въпреки природните си ресурси, Мозамбик остава една от най-бедните страни в света. То беше заключено в гражданска война след независимостта от Португалия през 1975 г., която продължи до 1992 г. Въпреки че оттогава там има демократично управление, изборите често са оспорвани и партизаните на RENAMO се борят с бунт на ниско ниво срещу своя дългогодишен противник, управляващия FRELIMO, от 2013 до 2019 г.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments